Predstavnici nacionalnih manjina oštro osudili istup vijećnice Vrbanić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije oštro je osudila, kako su priopćili, uvredljivu izjavu nezavisne vijećnice Ines Vrbanić na 17. sjednici Županijske skupštine u petak.

Vijećnica Vrbanić izjavila je da čestita novosastavljenoj Vladi RH i predložila da uzmu u obzir da ministar demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da oni (Romi) nemaju problema s natalitetom.

U Koordinaciji smatraju da je vijećnica Vrbanić spomenutom izjavom na vrlo ružan i neprimjeren način uvrijedila sve pripadnike nacionalnih manjina, a posebno romsku nacionalnu manjinu i njihovog predstavnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gorana Đurđevića, koji je na navedenoj sjednici bio prisutan, kao i ostali predstavnici nacionalnih manjina.

Ovo nije prvi i jedini neprimjereni i krajnje uvredljiv istup navedene vijećnice jer je i na prethodnim sjednicama Županijske skupštine često spominjala nacionalne manjine u negativnom kontekstu, tvrde u Koordinaciji. Vijećnicu Vrbanić javno upozoravaju da se prestane na takav način obračunavati s političkim neistomišljenicima.

„Mi, pripadnici nacionalnih manjina zagovaramo kulturu ponašanja, pogotovo na tako visokim lokalnim funkcijama na kojima predstavlja svoje birače. Među njima sigurno ima i pripadnika romske pa i drugih nacionalnih manjina. Nismo sigurni da bi oni baš bili ponosni na njezine ovakve istupe”, stoji u priopćenju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije koje potpisuje predsjednik Damir Malina, ujedno i predsjednik vijeća češke nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!