Na tržnicu su stigle trešnje, višnje i mladi grašak. Provjerili smo cijene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tržnice ulaze u plodnije doba godine, doba kada pršte bojama i na štandovima imaju sve veću ponudu lokalnih namirnica, a ni ona bjelovarska nije iznimka. Još su aktualne jagode, a stigle su trešnje i višnje. Upravo trešnje i višnje dominiraju štandom Ane Blažeković iz Zrinske koja u voćnjaku s više vrsta ni ne broji koliko ima ovog mnogima omiljenog voća.

-Jedan dio je suprug cijepio od starih sorti, te su sitnije, ali su meni i bolje od rusta. Njih je 15 do 20 tih mlađih. Ja ne brojim stabla, ali samo trešanja je najmanje 50, a ima i višanja i svega ostalog voća – kaže nam Blažeković.

Srećom, pa ove godine za razliku od prošle kada je berba izostala voća i ima.

-Za sada smo zadovoljni time kako voćnjaci izgledaju. Nešto je dobilo od mraza, ali to nije strašno. Mraz je ‘dohvatio’ malinu i ribizle valjda zato što su niže, niže rastom. Krušaka se čini da će biti, jabuka je nešto manje, neka stabla nemaju ploda ne znamo zašto. Ovisi kako je koja procvjetala i kako je prošlo oprašivanje, ali sve u svemu smo zadovoljni i ako neće biti leda ipak ćemo brati – kaže ta voćarka.

Ranija berba i ‘mršava’ prodaja

Trešnje i višnje su pošteđene mraza, samo što su uranile.

-Sve je došlo ranije tako da smo dok beremo trešnje krenuli i u berbu višanja. Malo je to teže za izvesti jer su sitne i sporo ih je za brati, a bere se ručno i s peteljkama. Jedino višnja je sorta koja se kada je zrelija može brati bez peteljke tako da će onda ići malo brže – priča gospođa Ana.

Ranija berba znači i da će sezona brže završiti, a Blažeković očekuje da bi gotova mogla biti već oko polovine lipnja, stoga valja požuriti po svoju mjericu prije nego ih ponestane. No, žurbe i navale na domaće višnje i trešnje i nema.

-Svima je sve skupo, dolaze, gledaju, neki imaju i doma nešto za brati. Ponuda na tržnici je šarolika. Nisam oduševljena prodajom – pomalo je razočarana naša sugovornica jer iako mnogi vole i trešnje i višnje kupci slabo prilaze, dosta ih na tome steže remen.

Kilogram krupnijih trešanja stoji pet eura jer ih, kaže Blažeković, nema puno, a pet eura se mora izbrojati i za kilogram višanja, ali će njihova cijena biti niža.

Na bjelovarsku tržnicu je stigao i mladi grašak

Uz voće stiže i novo povrće, pa tako i mladi grašak. S njim je ovog tjedna prvi put ove sezone na bjelovarsku tržnicu stigla Nada Čizmar iz Podravskih Sesveta. Koliko građani moraju izbrojati za mladi tek ubrani grašak, ali i ostalo povrće s njene tezge?

-Cijene su šarolike, mladi grašak u zrnu je kilogram pet eura, u ljusci je dva eura. Mahune su 4, luk je jedan euro. Mi imamo malo niže cijene. Tako idemo jer sve sami proizvodimo i nemamo radnike koje bi plaćali – priča nam gospođa Nada dok čisti grašak i čeka kupce.

Imaju malo i tako malo po malo kako zori Čizmari i prodaju.

-Imamo svega po malo posađeno, svega po malo i dolazi jedno za drugom – kaže nam ta poljoprivrednica.

Potražnja za proljetnim povrćem

Prodaja također ide polako, pomalo.

-Potražnja? Kako da vam kažem? Krenulo je, ajde ja svoje prodam, ne ostane mi puno, ali potražnja je slabija. Nema mladih puno, mladi su se ‘razišli’, a stariji imaju slabe ‘penzije’, dobiju 200, 300 eura i dok plate režije što im ostane – opisuje situaciju Čizmar.

Kad su mirovine male na povrću i voću se štedi. Stoga gospođa Nada nastoji pronaći pravi balans, ne dići cijene, ali i ostaviti ih na granici da i njoj nešto ostane. Jer i ona od nečega živjeti mora, a ulazni troškovi nisu mali pogotovo kada povrće napadaju bolesti i nametnici, pa ih treba obraniti.

-Špricanjem, kako drugačije? Špricanjem s malim karencama jer drugačije ne može. U plastenicima ne špricamo, luk i mrkvu ne tretiramo, a sve drugo što je vani moramo tretirati protiv peronospore, ali za sve ide mala karenca koja je dozvoljena – kaže naša sugovornica.

Kupci stoga nemaju razloga za strah.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!