Ovo su ljudi koji su darovali krv više od 100 puta pa primili odlikovanje ‘Red Danice hrvatske’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Marijan Šinko, Damir Piršljin, Darko Mikuljan i Ivica Jetelina nedavno su imali priliku biti dio elitnog društva dobrovoljnih darivatelja krvi koji su svojom humanošću zaslužili odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Riječ je o odlikovanju koje je od predsjednika Republike Hrvatske primilo ukupno 136 darivatelja, a zaslužili su ga muškarci koji su krv darovali 100 i više puta i žene koje su isto učinili 75 puta u 2022. godini.

Krv je nezamjenjiva

– Krv sam počeo darivati u vrijeme Domovinskog rata kada su potrebe za krvnim pripravcima bile zaista velike. Inače sam zdravstveni djelatnik, a u vrijeme rata sam radio u Zagrebu i jednostavno sam krenuo s darivanjem krivi. Bilo je to vrijeme kada nitko nikoga nije pitao kada je dao krv ili koliko puta. Kada sam se iz Zagreba vratio u bjelovarsku bolnicu, počeo sam raditi na odjelu anestezije kao anestetičar. Svaki dan na poslu sam gledao koliko je ova dragocjena tekućina važna svim našim pacijentima i tako sam nastavio s darivanjima – prisjeća se svojih početaka darivanja krvi Ivica Jetelina iz Narte, naselja na području općine Štefanje, dodajući kako samo darivanje krvi na prvu možda izgleda čak i pomalo strašno onima koji krv nikada nisu dali, no ističe kako tome uopće nije tako.

– To je vrlo slično vađenju krvi, a traje 15-ak minuta pa do pola sata. Nakon darivanja se čovjek osjeća sretno jer zna da će ta njegova doza nekome pomoći ili čak spasiti život. Ta je tečnost koja je nezamjenjiva, a još uvijek se ne može proizvesti sintetskim putem. Upravo zato jedna mala gesta nekome može spasiti život, a ako se radi o dječici do godinu dana, jedna doza može spasiti čak dvoje ili troje djece – naglašava je naš sugovornik dodajući kako je iza njega gotovo 110 darovanih doza krvi te kako će se akcijama darivanja krvi nastaviti odazivati dok god se osjeća zdravo i sposobno.

Darovao 45 litara krvi

Čak 102 darivanja su iza Marijana Šinka iz Botinca, naselja na području općine Kapela. Kako kaže, krv je prvi put darovao 1980. godine. Bilo je to vrijeme kada je bio zaposlen u bjelovarskom TAD-u čiji su zaposlenici krv išli davati ekipno.

– Iako već dugo ne radim ondje, krv sam nastavio darivati. U svom životu sam darovao 45 litara krvi. Kada čovjek jednom daruje krv, jednostavno nastavlja dalje jer na svaku akciju odlazi s osjećajem da će nekome pomoći. Kada krv daruješ 20 ili 30 puta, postaješ potpuno svjestan da je to ispravna odluka jer je darivati krv zaista humano pa čak i časno – ističe Šinko kojemu su se u sjećanje posebno urezala tri darivanja.

– Posebno se sjećam jednog darivanja kada sam se, kao i svaki put do tada, odazvao akciji, a tek kada sam došao, saznao sam da su čekali nekoga tko ima moju krvnu grupu i to za jedno dijete koje je stradalo u prometnoj nesreći. U tom trenutku, da je bilo potrebno, dao bih dvije litre krvi. Osim toga puta, posebno mi se urezalo u sjećanje kada sam u gradu sreo jednu svoju poznanicu koja mi je otkrila kako je primila moju krv. Naime, nekada je na vrećici s krvlju pisalo čija je, a ona je to pročitala. Slično mi se dogodilo još jednom kada je moju krv primio jedan poznanik koji je stradao u prometnoj nesreći – prisjeća se naš sugovornik dodajući kako darivatelji, osim što svojom gestom mogu spasiti život, nisu zaboravljeni ni u društvu pa su tako nedavno, osim na Pantovčaku, bili na prijemu kod Bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića, kao i na izletu organiziranom za darivatelje krvi.

– Svakog mladog čovjeka bih zamolio i ode u Crveni križ i počne darivati krv jer to nije ništa strašno, već je riječ o lijepoj gesti koja spašava život – zaključio je Šinko.

Izvor fotografija: Ured Predsjednika RH(Dario Andrišek, Marko Beljan)/Kreativa Klikni.hr

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!