Kupovali namještaj u online trgovinama pa ga školama naplaćivali duplo više?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Otkako je sredinom svibnja uhićen bivši zamjenik župana Neven Alić, moguća koruptivna djela pod okriljem bivše županijske vlasti sve su češća tema u političkim krugovima i gradskim kuloarima.

Je li ‘onaj iznad’ bio u neznanju?

„Zar postoji ijedna osoba koja misli da je bivši dožupan sve to radio, a da onaj iznad njega o tomu ništa nije znao? Nemojte biti smiješni”, kazao nam je sugovornik koji je prilično dobro upućen u projekte energetske obnove škola tijekom mandata bivšeg župana Damira Bajsa i njegova zamjenika Nevena Alića koji je u četvrtak, 16. svibnja, pod sumnjom na namještanje poslova tvrtci u vlasništvu njegova šogora Željka Horvatinovića, lišen slobode.

“Sve se to godinama znalo. Jedino me čudi što je do akcije došlo tek sad”, nastavlja naš sugovornik dodajući da nije baš siguran da je Alić taj koji je upućivao pozive ravnateljima škola. Prema informacijama koje on ima, ravnatelje je pozivao netko drugi. Tko? O tomu bi najbolje trebao znati upravo Alić, a njega, prema onome što čujemo, istražitelji nisu trebali dugo nagovarati da „otvori dušu”.

Lukavi plan s online trgovinama

USKOK, podsjetimo, Alića i njegova šogora tereti za zlouporabu položaja i ovlasti „tešku” najmanje 332.983,56 eura. Navodno je Alić „nagovarao” ravnatelje da tvrtci njegova šogora osiguraju poslove opremanja namještajem osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Županija. Šogorova tvrtka dobila bi posao, škola bi platila račun, a potom bi Županija proslijedila novac školi.

Kako doznajemo od osoba koje su upoznate s tim procesom, taj namještaj naručivan je preko internetskih stranica trgovačkih lanaca koji se bave prodajom namještaja, a potom su ga škole plaćale više nego što je navedena cijena za online kupovinu. Ponekad, navodno, čak i dvostruko više, tvrde naši izvori.

Tajni popis svjedoka

Alić i šogor otkako su uhićeni nalaze se u istražnom zatvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a njih je, prema podacima iz pravosudnih krugova, ukupno 28. Naravno, popis svjedoka je tajan, no nije teško pretpostaviti da su neki od njih ravnatelji koji su postupali prema uputama koje su dobili od političkih dužnosnika Županije.

Koji su to dužnosnici, što su im točno govorili i zašto su ih, u krajnjoj liniji, ravnatelji poslušali, trebali bi otkriti USKOK-ovi istražitelji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!