Stižu komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u razvoju. Jedna će biti postavljena u strogom centru grada…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Putem projekta “Autizam – nevidljiva teškoća II. dio”, Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar osigurao je sredstva za izradu prijeko potrebnih komunikacijskih ploča, namijenjenih za djecu s teškoćama u razvoju. Njihovim postavljanjem, pozitivno će se utjecati na komunikacijske vještine te olakšati svakodnevna komunikacija osoba s poremećajem iz spektra autizma, ali i svih drugih korisnika centra.

– Komunikacijske ploče su sredstvo komunikacije za djecu i odrasle osobe koja su neverbalne i u velikoj mjeri im pomažu ukazati na osobne potrebe. Mi već imamo jednu ploču, postavljenu u našem centru povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, kaže Jasmina Vuković, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, dodavši slijedeće.

– Kako bi bila dostupna većem broju ljudi, plan je tijekom slijedeće školske godine u dogovoru s Gradom Bjelovarom, jednu veliku komunikacijsku ploču postaviti u strogi centar grada. Pravilo je da ploče nisu univerzalne, već se formiraju prema okruženju u kojem se nalazi. Primjerice, ako je ploča smještena pored muzeja, sadržavati će sličice povezane s tom kulturnom ustanovom. Važno je naglasiti kako ploča nije namijenjena samo osobama s autizmom, već i onima koji imaju druge teškoće, intelektualne, teškoće sa sluhom i slično, kaže Vuković, naglasivši da bi se komunikacijske ploče kao vizualna podrška trebale nalaziti u svakom gradu.

Kutina, Virovitica, Koprivnica, Križevci, Krapina, Zagreb samo su neki hrvatski gradovi koji su uveli praksu postavljanja komunikacijskih ploča u javni prostor. Iako je situacija daleko od idealne, pozitivne promjene su vidljive i može se reći da je napravljen iskorak u cilju olakšavanja komunikacije osoba s teškoćama.

– Dakle, mi ćemo putem projekta izraditi jednu veliku i nekoliko manjih ploča, namijenjenih za unutarnji prostor centra. Univerzalni dizajn postoji, sličice se prilagođavaju, dok su za osmišljavanje ploče zadužene naše edukatorice rehabilitatorice, Ivana Pađan, Ana Dragičević i Matea Melnjak. Cijena izrade jedne velike ploče iznosi 130 eura, manje 90 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 950 eura. Možda se nekima čini malo, no mi ćemo s tim novcem napraviti zaista puno, zaključuje ravnateljica.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!