[FOTO] Obilježena 33. godišnjica osnutka jedne od najlegendarnijih postrojbi iz Domovinskog rata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica „A satnije“ 105. bjelovarske brigade.

Obilježavanju su, uz rodbinu i suborce, nazočili župan Marko Marušić i predsjednik Gradskog vijeća Bjelovar Nenad Martinovski. Podsjetimo, „A satnija“ osnovana je10. lipnja 1991. kao prva vojna formacija Zbora narodne garde pod okriljem MUP-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pripadnici „A satnije” sudjelovali su na bojišnicama diljem Hrvatske gdje je poginulo 35 njezinih pripadnika. Prvi tereni bili su Podravska Slatina i Pakrac gdje su pretrpjeli i najveće gubitke 8. rujna 1991. u selu Kusonje kad su njihovi pripadnici upali u zasjedu. U izravnoj borbi sa srbočetničkim snagama potpomognutim s tadašnjom JNA poginulo je 13 pripadnika te postrojbe, a njih sedam moralo se predati te su nakon iživljavanja i mučenja likvidirani i zakopani u masovnu grobnicu u Rakovom Potoku.

Drugi veliki gubici u ljudstvu bili su u istočnoj Slavoniji 4. prosinca 1991. godine kada su pripadnici „A satnije“, tada u sklopu 105. brigade, poslani da ojačaju obranu Vinkovaca. Bjelovarski branitelji uspjeli su zaustaviti neprijateljsko nadiranje, a u izravnim borbama šest ih je poginulo, a još trojica su ranjena. Poslije toga neprijatelj nije uspio zauzeti ni centimetar istočne Slavonije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!