Objavljen natječaj za izgradnju bjelovarskih toplica. Istražili smo hoće li cijene biti skromne ili svemirske.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Međunarodni javni natječaj za izgradnju bjelovarskih toplica sada je i službeno pokrenut, a javno otvaranje ponuda zakazano je sredinom idućeg mjeseca.

Vrijednost radova procijenjena je na 35,1 milijun eura ne računajući PDV, a zanimljivo je napomenuti i da sâma ponuđena cijena daje tek 70 od mogućih stotinu bodova. U Termama Bjelovar odlučili su dati do 20 bodova za izvođače radova koji će ponuditi najdulju garanciju, koja ne smije biti manja od dvije godine. Ponudi li dvije godine garancije, dobit će nula bodova, a svih 20 bodova nose one ponude s jamstvom od 120 mjeseci, odnosno deset godina. Preostalih 10 bodova nose reference.

S obzirom da je riječ o financijski najizdašnijem projektu u povijesti Bjelovara, najveći izazov sada predstavlja cijena koju će ponuditi potencijalni izvođači radova. Građevinski sektor u Hrvatskoj grca u poslu, bez obzira je li riječ o izgradnji zgrada u privatnom angažmanu ili o obnovi nakon potresa putem države i EU fondova. Ta se zaposlenost održava i na cijene na natječajima koje su redovito više od procjena.

Poništeni natječaji

Jedan od nedavnih primjera svakako je poništenje natječaja za izgradnju nove zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru. Taj je natječaj bio ponovljen upravo zbog previsokih pristiglih cijena, pa je uspio tek u drugom pokušaju.

Kako bi barem donekle stavio građevincima „soli na rep”, gradonačelnik Dario Hrebak poslao je obavijest gotovo svim veleposlanstvima u Hrvatskoj da se u Bjelovaru radi bazenski kompleks i da tu vijest dojave svojim građevincima kako bi se u što većem broju javili na natječaj.

Čak i uz državnu pomoć od 17 milijuna eura, preostala polovica iznosa predstavlja krupan zalogaj za Grad Bjelovar, a kamoli ako se dogodi da građevinci pošalju visoke APP ponude – ako prođe prođe.

Što se tiče nedavnih natječaja, dva su donekle relevantna za bjelovarske toplice.

Bazeni u Španskom probili sve granice

Jedan je izgradnja bazenskog kompleksa u Španskom u Zagrebu. Taj bazenski kompleks sastoji se od zatvorenog bazena s pratećim sadržajima: sportsko-rekreacijski bazen, mali edukacijsko-rehabilitacijski bazen, sauna, fitness i mala korektivna dvorana te tribina za 300 gledatelja. Visina građevine je jedna podzemna i dvije nadzemne etaže.

Riječ je, dakle, o skromnijim sadržajima od bjelovarskog kompleksa, a zato je i planirana cijena bila manja te je iznosila 16,7 milijuna eura bez PDV-a. Interes je bio prilično velik i pristiglo je osam ponuda, a onda je uslijedio hladan tuš – najniža ponuda iznosila je 25,5 milijuna eura!

Scenarij iz noćne more

Najniža ponuda, dakle, bila je preko 50 posto viša od planiranog troška, a ostalih sedam ponuda više su i od te ponude. Vrijedi spomenuti i da je pristiglo sedam ponuda od hrvatskih građevinaca i jedna od hrvatsko-srpskog konzorcija, a najnižu ponudu dala je hrvatska podružnica austrijskog Strabaga.

Kada bi se izgradnja kupališta Špansko precrtala na izgradnju bjelovarskih toplica, to bi značilo da bi najniža pristigla ponuda iznosila najmanje 52,5 milijuna eura, ne računajući PDV. Bez obzira na punjenje gradske blagajne i velika povlačenja novca iz EU fondova, bio bi to vrlo velik izazov za gradsku vlast.

No, postoji još jedan natječaj koji ipak budi nadu.

Ovdje je riječ o natječaju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice za drugu fazu izgradnje bazena i hotela. Taj natječaj bio je težak nešto više od 12 milijuna eura, a također je vladao dosta velik interes jer pristiglo je sedam ponuda. Ovoga puta uz hrvatske i srpske tvrtke, na natječaj su se javile i dvije slovenske.

Najnižu ponudu dala je tvrtka MDK građevinar iz Velikog Trgovišća, a ta ponuda bila je čak milijun eura niže od planirane cijene te iznosila 10,57 milijuna eura.

Koliki će interes vladati za izgradnju bjelovarskih toplica, i što je važnije, koliko će visoke ili niske biti pristigle ponude, doznat ćemo možda i u roku od mjesec dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!