[VIDEO] Kako gradovi i općine, a kako građani mogu stati na kraj malim napastima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Približavanje ljeta uz miris godišnjeg koji je u zraku donosi i komarce koji neumoljivo i iritantno grizu. Požalili su nam se i neki Bjelovarčani na to da mira nemaju ni u središnjem parku, a iz Grada poručuju da će tretiranja biti. U borbu protiv komaraca odnosno dezinsekciju ovih su dana krenuli Berek, Ivanska, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica no nisu sva tretiranja i efikasna.

-Mnoge općine i gradovi provode adulticidno tretiranje komaraca kada se dimi i zaprašuje, a koja su skupa i nisu efikasna u borbi s komarcima i mi kao Zavod preporučujemo larvicidno tretiranje, a adulticidno samo u slučaju neke pojačane infestacije i to na prijedlog epidemiološke službe nakon provedene procjene – kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovar Vedran Trupac.

Zavod za javno zdravstvo na području županije radi tretiranje i nadzor iako za tek manji broj gradova i općina.

-Nadzor se provodi u Čazmi i Daruvaru te općinama Rovišće i Nova Rača. U Bjelovaru obavljamo nadzor nad deratizacijom, a dezinsekciju provodi naš odjel za ddd (dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju), a nadzor nam je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Provođenje ddd mjera i stručnog nadzora je i zakonska obveza – napominje Trupac.

Iako nije pod njihovim nadzorom komarce suzbija i Berek i to dva puta godišnje na što odlazi nemalih desetak tisuća eura, a stati na kraj malim krvopijama ondje zbog područja kakvo jesu nije lak zadatak.

-Ima jako puno močvarnih dijelova i šuma, mi prskamo kroz naselja, ali dolaze sa strane stalno novi komarci. I tu se treba malo šira zajednica uključiti – kaže berečki načelnik Mato Tonković.

I mi utječemo na to koliko komaraca ima ili nema

Na to da na suzbijanje komaraca uz gradove i općine mogu utjecati i sami građani ukazuje i Trupac. U prvom redu ih ne trebamo uzgajati nemarnim ponašanjem.

-Potrebno je ukloniti sve predmete u kojima se zadržava voda: kade, bačve, kante, igračke jer je za razvoj komaraca potrebna temperatura iznad 20 stupnjeva i treba im od 5 do 7 dana, a još manje ako je toplije. Posude s vodom se trebaju pokriti, treba održavati zelene površine, živice i vrtove. Vulkanizeri koji odlažu automobilske gume trebaju onemogućiti da se u njima zadržava voda i to na način da se slažu u obliku piramide ili da ih se prekrije folijom – navodi ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ako ste među ‘sretnicima’ koje komarci posebno vole također se možete zaštititi.

-Vrata i prozore treba zaštititi mrežicama, pri zadržavanju na područjima gdje ima puno komaraca treba nositi duge hlače i duge rukave i koristiti sredstva za odbijanje komaraca – savjetuje Trupac.

Kako se ponašati u dvorištu i reći komarcima ‘no pasaran’ pogledati možete u videu Zavoda za javno zdravstvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!