Ovo su novi heroji hitne: Županija dobila prve specijaliste hitne medicine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko bilogorska županija postala je bogatija za dva specijalista hitne medicine. Riječ je o dosadašnjim zaposlenicima županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji su završili specijalističko usavršavanje namijenjeno prvostupnicima i magistrima sestrinstva. Nakon ovog jednogodišnjeg usavršavanja, položenim specijalističkim ispitom u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba 7. lipnja 2024. godine stekli su i nove titule.

-To znači da ćemo naše prvostupnike i magistre sestrinstva koji su sada postali specijalisti hitne medicine moći poslati na intervencije na koje smo do sada morali slati liječnike. Naši pacijenti više neće morati strepiti hoće li im u kuću doći doktor. Doći će im liječnik ili specijalist hitne medicine koji ima ovlasti na temelju kojih će moći izvoditi određene postupke. Recimo, postoje zaista hitne situacije kada treba provesti reanimacijski postupak ili kada je pacijent u anafilaktičkom šoku ili teže prometne nesreće… U takvim situacijama smo do sada morali pričekati da Tim 1, a to je tim s liječnikom, završi s nekom prethodnom intervencijom kako bi bio preusmjeren na sljedeću. Sada će u takvim hitnim situacijama pomoć pacijentima moći pružiti i Tim 2 koji nema liječnika, ali ima specijaliste hitne medicine. Riječ je o bjelovarskom timu koji primarno djeluje na području grada Bjelovara, no u ovakvim situacijama će pokrivati čitavu Bjelovarsko-bilogorsku županiju – pojasnio je zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitne medicinu Branko Novković. Dodao je kako je vijest o ovakvoj edukaciji magistara i prvostupnika sestrinstva još i veća zato što su ovo prvi specijalisti prvostupnici i magistri sestrinstva u županiji.

– Oni su prvi medicinski tehničari u županiji koji su završili neko specijalističko obrazovanje i kao takvi se upisali povijest našeg zdravstvenog sustava. Nadam se da će se ovakav trend nastaviti unutar čitavog sestrinstva – kazao je Novković dodajući kako uskoro možemo očekivati još dva specijalista hitne medicine. Naime, kako je dodao Novković, druga dva specijalizanta koji su prošli usavršavanje kroz mjesec dana bi trebali položiti svoje specijalističke ispite čime će Zavod za hitnu medicinu BBŽ biti bogatiji još dva nova specijalista iz djelatnosti hitne medicine.

Dodajmo tome kako su ove edukacije financirane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem kojeg je odobreno pokrivanje troškova usavršavanja ukupno 10 zaposlenika županijskog Zavoda za hitnu medicinu tako da u narednom periodu možemo očekivati i nova pojačanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!