Ratari se ove godine mogu nadati boljim prinosima, ali i boljim cijenama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na istoku Hrvatske kombajni su već upaljeni i u poljima. Ranije nego inače krenula je žetva ječma, uskoro će i ona pšenice. Na našem području na kojem te kulture uobičajeno dozrijevaju kasnije za to još nije vrijeme iako bi i ovdje žetva mogla krenuti sedam do deset dana prije uobičajenih rokova.

Što možemo očekivati? Prognoze Europske komisije predviđaju da će prinosi u Hrvatskoj biti iznad petogodišnjeg prosjeka. Poljoprivredna savjetodavka Jadranka Berić kaže da pšenica na bjelovarsko-bilogorskim poljima izgleda dobro, ali ono što bi mogao biti problem su kiše u ovom stadiju.

-Obilaskom sam utvrdila da na nekim parcelama već imamo pojavu čađavice koja može umanjiti prinos, a ako ne nastupi topliji period bez oborina kako bi žitarice mogle ići ka zriobi i kombajniranju moglo bi biti smanjenja prinosa. Isto tako kod repice se naseljava čađavica zbog čega može doći do pucanja komuški – upozorava Berić.

Iako je kroz proljeće zbog previše vode pšenica patila, time kako sada izgleda zadovoljan je prgomeljski ratar Zoran Piskač koji je ove sezone zasijao 13 hektara pšenice, isto toliko soje, 12 hektara suncokreta i malo manje od 40 hektara kukuruza.

-Dobro smo ju izvukli i pšenica trenutno izgleda solidno. Mimoišle su nas oborine, dobile smo normalnu količinu kiše, ali kulture na polju su dosta ‘šarene’, prosto rečeno ima nešto što je jako dobro, ima lošeg i dobrog – opisuje stanje Piskač.

Očekivanja od žetve

Ipak, nakon prošle mršave godine ova bi unatoč problemima u dijelovima vegetacijske sezone mogla biti i više nego dobra. Prve procjene prinosa pšenice nakon prolaska kroz polja kao i prvi otkosi ječma daju razlog za optimizam.

-U ovoj žetvi očekujemo daleko veće prinose nego što su bili lani, a znamo da je lani godina bila izuzetno loša i da je bilo dosta bolesti – kaže Ivana Kemenović Mihoković iz RWA Hrvatska.

Ove godine bi urod trebao biti veći, a silosi su za te količine spremni.

-Mi na svojem silosu u Ivanić Gradu za ovu sezonu očekujemo otkupiti 15 do 20 tisuća tona ječma, pšenice i repice, a onda kasnije kukuruza i soje – kaže Kemenović Mihoković.

Što je s otkupnim cijenama?

Poljoprivrednici se nadaju da će osim prinosa ove godine veće biti i otkupne cijene.

-Sada je neka priča o 190 eura do 200 i ako to bude tako bit će dobro, a ako će cijena niža po mojoj procjeni na jesen će biti još manje zasijane pšenice – predviđa Piskač.

Točna cijena za žetve tek treba biti određena, ali prema do sada dostupnim informacijama ratari bi za plodove rada trebali biti plaćeni bolje nego lani.

Cijene će ove godine koliko vidimo biti daleko veće u odnosu na prošlu godinu. No, burzovno tržište je u posljednje vrijeme vrlo volatilno, a fizičko tržište nije odlučilo pratiti porast tih cijena na burzama tako da ćemo vidjeti što će u konačnici biti – navodi Kemenović Mihoković.

Foto: Facebook Ivana Kemenović Mihoković

 

Njihovi kooperanti, ističe, mogu računati na sigurnost otkupa i plaćanje u roku od najviše sedam dana od predaje otkupnog bloka odnosno fakture.

U kakvom stanju je kukuruz?

I dok su u niskom startu za žetvu ječma i pšenice, poljoprivrednici s oprezom gledaju na razvoj kukuruza, a s njim ima problema.

-Neka klijavost je dobra, neka loša. Uvjeti su za sjetve bili odlični, vlage je bilo dovoljno, ali ne znam što se dogodilo jer ima jako puno šarenih kukuruza. S klijavosti je bilo problema tako da je samo nešto niklo, na to je sada došao i žičnjak. Ljudi su počeli presijavati, oni koji mogu presijavaju, oni koji ne mogu ostavljaju tako kako je – opisuje stanje Piskač tako da se čini da će ova godina biti djelomično dobra.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!