Šetnica uz Bjelovacku korak bliže Bjelovarčanima, evo kada počinju radovi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jednog dana u ne tako dalekoj budućnosti Bjelovarčani i svi njihovi gosti trebali bi imati mogućnost šetnje, ali i vožnje bicikla uz Bjelovacku. Vijest o izgradnji šetnice uz Bjelovacku najavio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić još prije tri i pol godine, ali svečani dolazak bagera i radnika u kacigama još nismo dočekali.

Imovinsko-pravni izazovi

Glavni izazov bio je rješavanje kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa. Naime, korito i nasip Bjelovacke pripadaju Hrvatskim vodama, a ta je državna tvrtka tijekom prethodnih godina uložila ozbiljan napor da se imovinsko-pravni odnosi riješe i kako bi se stekli svi potrebni preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole za uređenje vodotoka Bjelovacke na potezu Brezovac – kružni tok kod Lidla – Lug. Riječ je o dionici dugoj oko pet kilometara koja će se, čini se, raditi u dvije faze.

Prva faza obuhvaća potez od kružnog toga do Luga, a druga od rotora do Brezovca.

‘Cjelogodišnja rijeka’

Prema neslužbenim informacijama, dio korita trebao bi se opločiti i na taj način omogućiti da Bjelovacka ne presuši tijekom ljetnih mjeseci. Planirani radovi koji bi trebali početi sljedeće godine imat će pozitivan ekološki učinak jer je „cjelogodišnja” rijeka ili potok, naravno, pozitivan i za ribice.

I dok Hrvatske vode rade na „donjem ustroju”, zamjenik Brajdić, inače stanovnik obližnjeg Mlinovca, ne krije da je imao veća očekivanja.

„U ovom dijelu grada, velika želja mi je napraviti šetnicu. Iskreno, mislio sam da će to ići puno brže. No, jednostavno birokracija je surova i dosta dugo su Hrvatske vode rješavale imovinsko pravne odnose koji su sada napokon riješeni. Razgovarao sam s direktorom Hrvatskih voda koji me upoznao da trenutno rade projekt uređenja vodotoka i da iduće godine napokon kreći radovi. Nakon što Hrvatske vode završe svoj dio nasipa, Grad kreće s uređenjem šetnice i biciklističke staze. Bit će to lijepo, samo, na žalost, trebamo se još malo strpiti”, kazao je Brajdić. Dodao je da se u taj dio grada puno ulagalo.

Od kaljuže do kanalizacije

„Usudio bih se reći da smo od kaljuže i blata došli do uređenog predgrađa dostojnog ulaska u Bjelovar. Ovdje se čak znamo i našaliti i reći da nam u tom dijelu grada samo još ljekarna fali. Do prije pet godina to naselje je plivalo kod svake kiše, a nismo imali kanalizaciju niti uređenu cestu. Kanalizacija i nova cesta danas je i u Ždralovima, Mlinovcu, Vidikovcu i Radničkom naselju. Izgrađen je rotor na Slavonskoj cesti gdje je bila livada, a izgrađena je i istočna obilaznica. Škola u Ždralovima je energetski obnovljena, stadion u Ždralovima danas ima sjajne uvjete za sportaše, izgrađeno je igralište u Radničkom naselju, stigao je McDonalds, Ina, uređena je Pakračka cesta sa pješačko biciklističkom stazom (Plodine, Ktc), itd. Naravno, posla ima još i treba uvijek gledati da se grad ravnomjerno razvija”, zaključio je zamjenik gradonačelnik Igor Brajdić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!