[FOTO] Autor Danijel Vojak: “Povijest Roma obilježili su česti progoni i stradavanja”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Državnom arhivu Bjelovar jučer je otvorena izložba „Povijest Roma na bjelovarsko – bilogorskom području”. Autor izložbe je Danijel Vojak sa zagrebačkog Instituta Ivo Pilar koji svoj rad posvećuje istraživanju prošlosti Roma u Hrvatskoj. Prikupio je mnoštvo novinskih i arhivskih izvora i fotografija te odlučio povijest Roma na našem području prikazati na poseban način.

Danijel Vojak, autor izložbe

– Tijekom dvadesetogodišnjeg bavljenja poviješću Roma, u brojnim radovima i konferencijskim izlaganjima, imao sam nekoliko prilika postavljati izložbe, no ova je bila jedna od zahtjevnijih. Istraživanje smo lokalizirali na bjelovarsko – bilogorsko područje gdje su se Romi, kada govorimo o području Hrvatske najranije i doselili. Govorimo o više od šest stoljeća prisustva Roma čiji je doprinos u primjerice kulturnom, gospodarskom i političkom pogledu vrlo značajan. Njihova povijest je često bila obilježena progonima, stradanjima, nerazumijevanjem i pokušajem asimilacije. Vrhunac se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su ustaške vlasti na ovom, ali i drugim područjima tadašnje NDH provele genocid, istaknuo je Vojak u svom govoru.

Dodajmo kako je prije samog otvorenja izložbe potpisan ugovor o suradnji između bjelovarskog arhiva i Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, a radi se o suradnji s naglaskom na važnost podupiranja i razvijanja postojećih, kao i osmišljavanja novih znanstvenih i stručnih projekata te programa, kao i razvijanja međusobnih odnosa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!