[FOTO] Tridesetak biciklista na putu prijateljstva, mira i odavanja počasti braniteljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kroz Bjelovar je danas prošla 20. karavana biciklista „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”, koju već tradicionalno organizira Hrvatsko društvo Ljubljana. Biciklirajući, sudionici karavane odaju počast hrvatskim braniteljima, posebno braniteljima Vukovara, gradu koji predstavlja simbol patnje, otpora i pobjede.

U dvorištu Grada Bjelovara, u ime gradonačelnika biciklistima je dobrodošlicu poželio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport.

pročelnik Milan Mateković

 

– Vjerujem da će nas prijateljstvo koje nam je bilo potrebno za vrijeme Domovinskog rata na okupu držati i dalje. Biciklisti se prolaskom kroz naš grad zahvaljuju i bjelovarskim braniteljima koji su također sudjelovali u svim akcijama na području Hrvatske. Karavana je u Bjelovar uvijek dobrodošla, s velikim zadovoljstvom ju očekujemo i slijedeće godine, rekao je Milan Mateković.

Prvi čovjek karavane 

Ove godine u trodnevnoj karavani dugoj više od 500 kilometara sudjeluje tridesetak hrvatskih i slovenskih biciklista. Dvadesetu godinu zaredom, u Bjelovar je stigao i idejni začetnik ove lijepe, prijateljske priče.

Milan Pavelić, glavni organizator

 

– Karavana ne povezuje samo države i gradove, već još jače učvršćuje odnose između Hrvata i Slovenaca. Mi Hrvati koji živimo u Sloveniji, pokušavamo njegovati ne samo na sportskom, nego i na kulturnom planu. Projekt karavane sam odlučio pokrenuti zajedno sa svojim prijateljima, u smislu odavanja počasti Vukovaru, svim braniteljima i nevinim žrtvama. Prvoj karavani odazvalo se svega osmero biciklista, kazao je Milan Pavelić.

Bicikl, kombi 

Iako je zakoračio u osmo desetljeće života, glavni „krivac” za održavanje karavane još uvijek je vjeran ljubimcu na dva kotača, naravno onoliko koliko mu tijelo i okolnosti dopuštaju.

– Jučer sam vozio prvu dionicu, od Vukovara do Osijeka, a od Osijeka do Slatine sam morao kombijem. Imao sam veliku želju u rodnu Viroviticu stići biciklom, ali je sudbina željela drugačije. Devet kilometara pred Viroviticom, točnije u Suhopolju moja je prednja guma nastradala. No, nema veze, bit će bolje slijedeće godine, poručuje Pavelić naglasivši kako je do sada u komadu odvozio ukupno 15 karavana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!