Hitnjaci od sada mogu računati na psihološku i psihijatrijsku pomoć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zavod za hitnu medicinu BBŽ i Zavod za javno zdravstvo BBŽ potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji u cilju osiguravanja usluge psihološke i psihijatrijske pomoći za „hitnjake”. S obzirom da je posao djelatnika Hitne medicinske pomoći odgovoran, stresan i zahtjevan, nerijetko vezan uz traumatične i teške događaje, obje strane prepoznale su potrebu za pružanjem pomoći, a sve kako bi djelatnici hitne bili zdravi i sposobni raditi svoj humani posao.

Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BBŽ i Branko Novković, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć BBŽ

– Ovakav oblik pomoći do sada nismo nikada imali. Zbog raznih situacija, posao „hitnjaka” itekako može negativno djelovati na mentalno zdravlje. Kako bi naše zdravstveno stanje bilo dobro, razgovor sa stručnom osobom uvelike će doprijeti psihičkoj stabilnosti, rekao je Branko Novković, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Moguća farmakološka terapija

S obzirom da pri zavodu djeluje Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo BBŽ objeručke je prihvatio prijedlog o osiguranju psihološke i psihijatrijske pomoći koju će pružati Iva Manester i Renata Hunjadi – Brzović.

Iva Manestar, doktorica

– Veliki stručni izazovi i pregršt stresnih situacija ono je s čime se danas susreću svi zdravstveni djelatnici, posebno djelatnici Hitne medicinske pomoći koji odlaze na teren i susreću se s ljudskom patnjom. S takvom se situacijom nije jednostavno nositi, ni emocionalno, ni psihološki, ni profesionalno. Sada ćemo moći reagirati na vrijeme, kako djelatnici ne bi potiskivali neka neprerađena traumatska iskustva i događaje. Da bi osoba čim prije mogla nastaviti normalno funkcionirati i da bi se cijeli proces čim prije odradio, ponekad je potrebna i psihofarmakološka terapija. Za taj dio ću biti zadužena ja, dok će kolegica Hunjadi – Brzović pokrivati psihološki dio, pojasnila je doktorica Iva Manestar.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!