Lipik: Za vatrogasce, HGSS i Crveni križ osigurano 66 tisuća eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Lipik donio je odluku o izravnom financiranju lokalnih žurnih službi za 2024. godinu, čime su značajno povećana sredstva za tri ključne organizacije: Vatrogasnu zajednicu područja Pakrac-Lipik, Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Požega te Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac. Ukupno izdvojeni iznos iz proračuna Grada Lipika iznosi 66.430,00 eura.

Potpisivanje ugovora održano je u Maloj vijećnici zgrade Gradske uprave, gdje je gradonačelnik Vinko Kasana naglasio važnost kontinuirane podrške ovim organizacijama.

– Poštujući rad i zalaganje žurnih službi, odobreni su znatno veći iznosi od propisanog minimalnog financiranja. Svjesni smo vaše uloge i potrebe u kriznim situacijama na našem području – rekao je gradonačelnik Kasana.

Predstavnici žurnih službi Ilija Turković st. (Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik), Danijela Kiš (Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac) i Dario Švajda (Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Požega) izrazili su zahvalnost gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na prepoznavanju njihove uloge i misije. Predsjednik Turković je istaknuo važnost financijske podrške za daljnji razvoj vatrogasnih aktivnosti, dok je ravnateljica Kiš naglasila kako će dodatna sredstva omogućiti bolje funkcioniranje Crvenog križa, posebno u kriznim situacijama. Pročelnik Švajda je dodao da će povećano financiranje omogućiti veću učinkovitost i sigurnost na terenu za članove HGSS-a.

Odluka Grada Lipika o izravnom financiranju ovih organizacija temelji se na zakonskim odredbama koje propisuju minimalne iznose financiranja od strane lokalne samouprave, ali uz dodatak koji pokazuje jasnu posvećenost Gradske uprave podršci ključnim žurnim službama. Ovaj čin također predstavlja i važan korak u jačanju sigurnosti i spremnosti Lipika i okolnih područja za suočavanje s kriznim situacijama. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!