Gotovo svako dijete ima karijes mliječnog zuba. Kako to spriječiti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vjerojatno nema vrtićanca i učenika nižih razreda osnovne škole koji ne zna za Grica i Greca, bakterije koje nikako ne vole mrkvu, grašak ili jabuku, ali zato obožavaju slatkiše i to toliko da čokolade, lizalice i druge slastice spremaju u kućice koje rade u zubima. Njihova gozba je drugima bol u zubu zbog čega je važno redovito prati zube kako im se ne bi omogućilo carevanje. No, Gric i Grec su i dalje prečesto neželjeni, ilegalni podstanari u brojim dječjim ustima. Kod gotovo svakog djeteta će se pronaći barem jedan karijes mliječnog zuba, kaže bjelovarska stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić koja se protiv karijesa bori posljednjih 15 godina.

Uzroci karijesa

Što je uzrok? Dijelom prehrana puna šećera pri čemu se zubi ne peru dovoljno često nakon konzumacije slatkog, ali to nije jedini krivac karijesa kod djece. Treba znati da je to zarazna bolest i da postoje i drugi načini oboljenja od nedovoljno čestog pranja zuba.

-Karijes uzrokuje 50 vrsta streptokoka i ako roditelj svojom slinom, primjerice oblizivanjem žličice prenesu bakterije u usta djeteta tada će i dijete imati istu koloniju bakterija u usnoj šupljini. Trebalo bi pripaziti da nema oblizivanja žličica i prijenosa sline. Tako bi mogli zaštititi djecu – tumači Hajdinjak Prihić.

Iako mliječni zubi ispadnu i zamijene ih oni trajni, ni karijes kod mliječnih zubića ne treba shvaćati olako.

-Kada nastane kontaktni karijes koji dodiruje susjedni zub on će smanjiti prostor za nicanje trajnog zuba i na taj način utjecati na nastajanje neke kasnije ortodontske anomalije poput zbijenosti zuba. Ne samo da utječe na rast i razvoj već utječe i na doživljaj djeteta jer se mogu razviti strahovi – napominje Hajdinjak Prihić.

Prevencija

Zbog toga je važno kod djece od malih nogu razviti naviku redovitog pranja zuba i održavanja oralne higijene, ali i ne čekati da ih se zubaru prvi put odvede tek kada nastane problem i kada zub zaboli jer to može stvoriti loše iskustvo i strah.

-Najčešće ljudi moju pomoć potraže kada su imali loše iskustvo, kada se dijete boji, ali i ja sam puno puta nemoćna. Moramo se prvo baviti razbijanjem straha, sprječavanjem fobija, stjecanjem povjerenja i tek onda slijedi zahvat – kaže bjelovarska stomatologinja.

Roditeljima se preporučuje da djecu prvi put zubaru odvedu u što ranijoj dobi.

-Volimo da je to dob od 2,5 godine kada je dijete svjesno iako potičemo i ranije dolaske kako bi educirali roditelje jer često imaju pitanja o samoj njezi već u prvoj dobi kada su zubići niknuli jer danas je puno informacija na internetu i puno je toga dostupno, ali ja smatram da je na početku najbolja frotirska krpica nakon svakog dojenja i obroka, a potom četkanje zuba – savjetuje Hajdinjak Prihić.

Pozitivno je da je sve manje roditelja koji na prvi pregled dijete dovedu sa šest godina, većina ih to čini ranije.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!