Tko su bjelovarski izviđači? Upravo se spremaju za logorovanje u Rovinju, mobitele ne trebaju, a šator znaju sastaviti u 5. razredu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iza njih je trodnevno zborovanje u Karlovcu, a ispred njih desetodnevno logorovanje u Rovinju. Oni su bjelovarski izviđači ili službeno članovi Udruge skauta sveti Juraj Bjelovar. Možda ste ih susreli subotama na travnjaku kod suda ili u središnjem bjelovarskom parku kako se pripremaju za svoje aktivnosti, kako se druže, uče, stječu vještine koje će im koristiti čitavog života… i u tome uživaju baš kao što uživaju u boravku u prirodi, u svježem zraku, igri bez mobitela, na izletima gdje mnogo toga ovisi o njima samima jer kako si slože, tako će im i biti. Upravo je to najveće blago koje maleni izviđači dobivaju od svojih starijih kolega.

Zapaliti vatru, svezati čvor, podići šator

– Naš fokus je na radu s djecom. Izviđači su pokret mladih, a mi smo tu da im pomognemo oko logistike. Naglasak je druženju, učenju, vještinama za cijeli život i na tome da stari podučavaju mlađe. Trudimo se da nam djeca budu što više vani, ali i da nauče sve ono što treba svakom čovjeku, a ne samo izviđačima – pospremiti iza sebe, rješavati konflikte, ali i usvojiti uobičajene izviđačke vještine kao što je upaliti vatru, svezati čvor, podići šator što oni znaju već s otprilike 11 godina… – pojašnjava jedan od voditelja bjelovarskih izviđača Jurica Korade.

Djeca se bjelovarskim izviđačima mogu pridružiti od drugog razreda osnovne škole, a gornje granice nema – tko god se želi priključiti, oni su tu. Djeluju u tri kategorije – poletarci i izviđači, istraživači te brđani. Poletarci u niži razredi osnovne škole, izviđači su stariji osnovnoškolci, istraživači uglavnom srednjoškolci, a odrasli su brđani. Godišnja članarina iznosi tek 40 eura.

10 dana logorovanja u Rovinju

– Sada smo u fazi posljednjih priprema za logorovanje u Rovinju na koje idemo sredinom srpnja. To je kruna izviđačke aktivnosti nakon cijele godine rada. Ondje ćemo biti 10 dana, djeca dobivaju tri obroka dnevno plus marendu, prijevoz, opremu, izlete, a sve to skupa košta 210 eura. No ono što će im ostati je iskustvo kojeg će se prisjećati godinama. Moraju sami spakirati svoje stvari, moraju znati gdje je što, nema zvanja mame zbog pitanja gdje su čarape… Mobitel dobivaju sat vremena dnevno kako bi se mogli javiti roditeljima, no nerijetko ga vrate nakon pet minuta jer im je puno zanimljivije družiti se nego biti na ekranu. Također, ondje sami nose svoje porcije, moraju napraviti svoj stalak za te porcije, nakon što se najedu, sami spremaju i peru suđe. Svako jutro imamo smotru šatora gdje provjeravamo je li sve uredno i čisto. Nakon takvih aktivnosti, često nas zovu mame da nam kažu da je njihovo dijete nakon ručka samo pospremilo tanjur pa pitaju što smo im mi na izletu radili. Na izletu je to posve normalno jer ako ne pospreme suđe nakon ručka, do večere će biti puni mravaca. Naglasak je i na orijentaciji. Ove godine u Rovinju organiziramo i lov na blago gdje će u manjim skupinama tražiti dijelove karte kako bi pronašli škrinjicu. Djeca se s ovakvih putovanja vraćaju puna priča, dojmova i lijepih sjećanja, a nam je to najbolji motivator da istim smjerom nastavljamo i dalje – pojašnjava Korade dodajući kako je naglasak na druženju, zajedničkom radu, ali i na samostalnosti, kao i socijalizaciji s vršnjacima.

Bjelovar na karti izviđaštva Hrvatske

Djeca imaju vremena i za učenje, i za igru i za odmor, a čitavo vrijeme borave u prirodi. Radi se u malim skupinama koje izviđači zovu patrole, a rad u takvim malim skupinama djecu zbližava pa je posve normalno da se druže i izvan izviđačkih aktivnosti. Druže se i s izviđačima izvan granica Bjelovara jer bjelovarski izviđači su član Saveza izviđača Hrvatske koji ne organizira samo nacionalne, nego i međunarodne izlete. Tako su prije pet godina dvije njihove članice imale priliku otići u SAD i ondje biti među tisućama izviđača. No i u granicama Hrvatske, djeca stvaraju prijateljstva sa svojim vršnjacima, a bjelovarski izviđači posebno su se zbližili s djecom iz Pule, Splita, Osijeka…

– U iduće dvije ili tri godine želimo Bjelovar staviti na kartu izviđaštva u Hrvatskoj. Bjelovar za to ima kapacitete, a vjerujem da bi izviđačima iz čitave Hrvatske kod nas bilo lijepo. Od Hrvatskih šuma smo unajmili prostor u Kapeli koji trenutno uređujemo. U rujnu ćemo ondje organizirati igre i aktivnosti za svu djecu, ne samo naše članove. Izviđači se ondje imati bivak, odnosno boravak od dana ili dva, a svi drugi će moći doći na igru kako bismo ih upoznati s time što znači biti izviđač. Ako im se svidi, moći će nam se pridružiti i s nama krenuti u nove avanture – najavljuje Korade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!