Maturalna putovanja: Evo kamo idu bjelovarski srednjoškolci!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Došla je sezona maturalnih putovanja. Dugo očekivani period za mnoge srednjoškolce kad, sa svojim razrednim kolegama i kolegicama, imaju priliku stvarati nove uspomene, istraživati nove destinacije i dodatno se povezati prije no što svatko krene svojim putem.

Kada pomislimo na maturalac, prvo nam na pamet padaju Španjolska, Grčka i Budimpešta. Kontaktirali smo bjelovarske srednje škole kako bismo provjerili koje su od standardnih destinacija ove godine tražene.

-Ove godine su dvije destinacije popularne: Grčka i Španjolska. Tri razreda idu Španjolsku, a dva razreda idu u Grčku – poručila nam je Tanja Mamić, ravnateljica bjelovarske Gimnazije.

Topla Španjolska jedna je od popularnijih destinacija i u Medicinskoj školi Bjelovar gdje, kako nam kaže ravnateljica Biljana Balenović, pola razreda ide u Španjolsku, dok će druga polovica putovati u Crnu Goru.

-Ove godine naši učenici idu u Italiju. Prvi dan će posjetiti Postojnu, nakon toga idu u hotel u okolici Verone, imaju obilazaka Verone i posjet Gardalandu, a iza toga odlaze u Maranello i muzej Ferrarija i odlaze u Rim. Tamo će posjetiti San Marino i zadnji dan će posjetiti Veneciju – rekao nam je Dario Malogorski, ravnatelj Tehničke škole Bjelovar.

Ta je ruta, Slovenija, Italija i naravno Gardaland, jedna od popularnijih ove godine, a cijena joj je oko 480 eura.

Neugodna iskustva

-Gledamo da im ipak bude zanimljivo s obzirom na ovu našu većinski mušku populaciju – dodao je Malogorski.

Ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar rekao nam je da njihovi učenici ove godine ne idu nikud, ništa nije planirano, a zbog neugodnog iskustva s putničkim agencijama u vrijeme pandemije, oko maturalca vlada gorak okus u ustima. Slična situacija je i u Turističko ugostiteljskoj školi Bjelovar, gdje trenutno nema ništa u planu, a novi natječaj otvorit će se u rujnu.

Međuškolska kombinacija

-Kod mene samo jedan razred ide na maturalac od četiri, ovi ostali se nisu mogli dogovoriti, valjda zbog cijene i možda zbog nesloga u razredu – rekao nam je Vladimir Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Usprkos problemima u dogovoru, neki od EBB-ovaca uspjeli su naći način da srednju školu okrune putovanjem.

-Tri su se razreda premišljala i na kraju ništa, jedan se bude spojio s Trgovačkom. Ići će u Italiju na pet dana, Verona, Padova, Gardaland,  Postojnska jama, Ljubljana, čini mi se da tako nekako – pojasnio je Štefanec.

Kombinacije s Komercijalnom i trgovačkom školom Bjelovar objema su od koristi.

-I Trgovačkoj je to dobro došlo. Ne ide ih 30, nego 50. To su one zdrave kombinacije, ako se ne možeš dogovoriti sam, dogovori se s nekim. Bus košta jednako vozilo se u njemu 20 ili 40 putnika. Sve košta koliko košta, a hoćeš ti to dijeliti na 20 ili 40 nije njihova briga – dodao je ravnatelj Štefanec.

Razredi su sve manji, stoga je sve teže napuniti autobus. Zato su ovakve kombinacije isplativo rješenje.

-Imamo malo razreda, razredi su po pedagoškom standardu sve manji, trebate imati dva razreda minimalno i da svi idu da bi napunili jedan autobus. Ove godine su se čak s agencijom spojili s Ekonomskom – pojasnila je je Nataša Vibiral, ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.

Neovisno o potencijalnim razrednim neslaganjima i sve manjim razrednim zajednicama, činjenica je da se sve manje učenika odlučuje za maturalno putovanje.

-Sve je manje učenika koji idu, tako da ove godine svi koji su se odlučili da idu  zajedno u Italiju u Gardaland. To im nije baš ono kao maturalac, nego kao neki produženi izlet. Inače je prije bilo obično Prag, Budimpešta, Beč, taj nekakav jeftiniji dio – dodala je Vibiral.

Drugačije potrebe i cijena

Vibiral dodaje kako su i potrebe današnjih srednjoškolaca puno drugačije od potreba prijašnjih generacija.

-Sadašnje generacije ne žele ono što smo mi nekad htjeli, malo ideš pa obilaziš muzeje, navečer te možda puste u disko… Oni danas žele cjelodnevnu zabavu – poručila je Vibiral.

Valja spomenuti kako su, u valu sveopćeg poskupljenja, poskupila i maturalna putovanja, stoga tjedan dana razonode i nisu baš jeftina.

-Ništa to baš nije jeftino. Oni svi uz to moraju imati i džeparac, nove tenisice, pa kupi kofer, pa bon za inozemstvo, to su ljude koji imaju više djece stvarno velike cifre – poručila je ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral.

Budući da je dobar dio učenika koji putu na maturalac punoljetno ili će tek postati punoljetno, nerijetko im se nudi izbor između maturalnog putovanja ili vozačke dozvole, pa nije rijetkost, pogotovo kod učenika putnika, da odaberu upravo ovu drugu opciju.

 

 

 

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!