Neka je sa srećom! Bjelovarčanin po drugi put brani hrvatske boje na Olimpijskim igrama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mjesec dana dijeli nas do Olimpijskih igara u Parizu, gdje će Hrvatsku predstavljati Bjelovarčanin Miran Maričić, svjetski juniorski prvak u streljaštvu, višestruki osvajač odličja na svjetskim i europskim prvenstvima. Tim povodom, uspješnog sportaša danas je u svome uredu primio župan Marko Marušić, podsjetivši kako je Miran nekoliko puta proglašen najboljim sportašem Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije.

Financijska pomoć Županije

– Županija će po prvi puta pomoći financijski, jer znamo da su troškovi itekako visoki. Vjerujemo u Mirana, njegove sposobnosti i mirnu ruku. Siguran sam da ćemo se nakon Pariza, njegovom sportskom uspjehu svi veseliti, kratko je poručio župan Marko Marušić.

Maričić je olimpijac po prvi put bio u Tokiju 2020., no kako i sam ističe, ciklus natjecanja za plasiranje na ovogodišnje Olimpijske igre bio je puno teži nego prethodni.

– Gledajući Pariz, iz reprezentacije na igre putujemo samo kolega Giovanni Cernogoraz i ja, no na svjetskoj razini, jaka je cijela naša repka. U disciplini zračne puške, na posljednjem svjetskom prvenstvu bili smo treći, tako da se nalazimo u samom svjetskom vrhu, pogotovo unazad nekoliko godina. Samo u mojoj disciplini, Hrvatska trenutno broji pet jakih strijelaca. Dakle, muška puška i trap za muškarce već godinama su na samom vrhu, rekao je Miran Maričić.

Konkurencija je jaka, ali dat ću sve od sebe

Iako je san većine sportaša osvajanje olimpijske medalje, bjelovarski strijelac naglašava kako je i sam put do kvalifikacija na Olimpijske igre veliki uspjeh. Biti okružen najuspješnijim sportašima na svijetu i olimpijskim krugovima, predstavljati svoji domovinu, boraviti u Olimpijskim selu, Marinu je nešto što predstavlja veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost.

– Očekujem da će mi biti malo lakše nego u Tokiju, jer sada znam što me sve očekuje. Pametniji sam, mudriji i biti ću još oprezniji. Ne mogu govoriti o svojim očekivanjima, jer je konkurencija užasno jaka, no znam da ću dati najbolje sebe, najavljuje naš strijelac.

Posljednjih 16 godina intenzivnog treniranja, na Miranovom tijelu ostavilo je i određene posljedice. Dugotrajno boraviti u istom položaju uzrokuje povremene bolove u leđima, mišićima, kostima.

– Zračna puška teži pet i pol kilograma, a trening u prosjeku traje dva sata. Malokalibarska puška je nešto teža, oko sedam kilograma i trening traje minimalno tri sata. Nikada ne treniram duže od pet sati. Osim priprema u Bjelovaru i Zagrebu, uskoro odlazim i na dodatne pripreme u Budimpeštu, kaže Maričić.

Izuzev prirodnog talenta, mladi se Bjelovarčanin svojim iznimnim rezultatima može pohvaliti na temelju požrtvovnog rada, velike upornosti i mnogih odricanja. Ono što ističe Miranov trener su najraniji pokazatelji njegove sposobnosti, mirnoće i volje za radom.

trener Damir Bošnjak i Andrea Prugovečki Klepac, županijska pročelnica za društvene djelatnosti i obrazovanje

– Miran je u Tokiju bio jedan od najmlađih strijelaca i uspio se plasirati u finale, osvojivši šesto mjesto. Na nacionalnom nivou, Miran je rušio rekorde, a velik je broj europskih i svjetskih rezultata. Bez obzira kakav uspjeh ostvari u Parizu, pred našim strijelcem je obećavajuća sportska karijera, poručuje trener Damir Bošnjak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!