[FOTO] Pijavica poharala pisanički kraj: Ovčari Merc ostali gotovo bez svega

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Tuga, nevjerica i bespomoćnost nadvili su se nad imanjem ovčara Steve Merca iz Nove Pisanice nakon jučerašnjeg nevremena koje je uništilo gotovo sve što su godinama vrijedno gradili.

U samo nekoliko minuta snažna pijavica je posve uništila 500 metara kvadratnih štale, izmuzište za ovce i drugu manju štalu. Pod betonskim blokovima uginulo je i nekoliko ovaca, a sreća u nesreći je što oluja nije došla pola sata kasnije jer bi u tom trenu u tijeku bila i mužnja ovaca.

Aparatura za mužnju posve polupana

– Imamo 300 grla, a u ovoj štali u vrijeme nevremena je bilo 200 muznih ovaca. Pola sata kasnije sin i ja smo trebali biti na mužnji. Sreća božja je da nismo bili jer vjerojatno ne bismo dobro završili. Ovce su bile same u tom trenu, a kada smo došli, vidjeli smo katastrofu. Dio ovaca je bio potrpan, uništeno je čitavo izmuzište, aparatura, 500 metara kvadratnih šest godina štale je nestalo, druga štala od 200 kvadrata je 50 posto uništena. Najveća šeta je na izmuzištu i aparaturi gdje je sve polupano – opisuje posljedice jučerašnje oluje Stevo Merc dodajući kako su pratili vremensku prognozu, no kako unatoč najavi nevremena nisu očekivali ovakvu jačinu.

Najgore od svega, pojašnjava, je to što su ovce u šoku, a riječ je o mliječnim ovcama koje su jako podložne stresu i osjete svaku promjenu. Upravo zato sada postoji velika mogućnost da dio njih više neće davati mlijeko.

– Inače smo dnevno dobivali od 150 do 200 litara mlijeka. Upravo je sada mužnja u tijeku jer jučer nisu pomuzene, a bit će možda 100 litara. Od prijatelja smo posudili muzilice kako bismo sada ovce pomuzli dok se ne snađemo prvih par dana – priča Merc dodajući kako čitava njegov obitelj živi od ovčarstva.

Zbraja se šteta

– Sin je kroz mjeru za mlade dobio 50 tisuća eura koji su uloženi u ovce i objekt, ja sam podigao kredit HAMAG-a od 50 tisuća eura. Mjesečna rata kredita je 1000 eura, a trebalo nam je više od godinu dana da sve ovo podignemo. Kako ćemo dalje, ne znam – otkriva ovaj ovčar dok njegov sin Vedran Merc dodaje kako je obitelj sve što je imala uložila u ove i izmuzište.

– Nemamo osigurano, vidjet ćemo kako ćemo dalje. Teško je sada procijeniti kolika je šteta. Još jučer su nam prijatelji došli pomoći, a na tome im možemo samo zahvaliti – kaže mladi Merc čijoj obitelji je pomoć među prvima obećao i velikopisanički načelnik Fredi Pali koji naglašava kako neće dopustiti da ova farma propadne.

– Nažalost, svjedočimo čudnovatim vremenima i neprilikama. Ovo je jedan izolirani slučaj. Pijavica je doslovno došla u ovo dvorište i napravila čudo. Općina će financijski pomoći koliko god ćemo biti u mogućnosti. Znamo ovu vrijednu obitelj, znamo da su i djeca ostala raditi na obiteljskom gospodarstvu što je danas zaista rijedak primjer. Obavijestio sam župana, krenuli smo i prema resornom ministarstvu kako bi se pomoglo u ovakvim slučajevima. Ovo su nepredvidive situacije, no dogodilo se – kaže načelnik Pali.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!