Iz države stiglo ‘zeleno svjetlo’, u Bjelovaru se nastavljaju geotermalni projekti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Terme Bjelovar dobile su dozvolu Ministarstva gospodarstva za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Bjelovar veličine čak 99,99 četvornih kilometara. Drugim riječima, dozvola se odnosi na gotovo sav prostor unutar administrativnih granica grada, osim onoga koji je već “zauzet”.

Ova odluka bitna je za nastavak geotermalnih aktivnosti Grada Bjelovara, odnosno tvrtke u gradskom vlasništvu Terme Bjelovar. Iako naziv tvrtke navodi da se tamošnji direktor, ujedno i jedini zaposlenik, Zvonimir Žarec, bavi isključivo pripremom projekta izgradnje toplica u Velikom Korenovu, opseg posla te tvrtke mnogo je širi i uključuje upravo projekte vezane uz eksploataciju geotermalnih izvora kojima obiluje bilogorska prijestolnica.

Podsjetimo, plan gradske uprave je u sljedećih desetak godina imati pet funkcionalnih geotermalnih bušotina koji će osiguravati obnovljivu energiju po povoljnim cijenama u Bjelovaru za poduzetnike i kućanstva.

I prije nego što je istražna bušotina u Velikom Korenovu pokazala izvrsne rezultate koji su puno bolji od očekivanja, Terme Bjelovar uz blagoslov gradonačelnik Darija Hrebaka pokrenule su proces ishođenja svih potrebnih “papira” za sljedeće bušotine, a dozvola Ministarstva gospodarstva koja se dosta dugo čekala, velik je korak u tom pravcu.

Naravno, prije nego što u Bjelovaru ponovno stignu bušeće garniture, potrebno je ispuniti još brojne birokratske, ali i financijske preduvjete, no vrijedi spomenuti da je sljedeća na redu istražna bušotina u blizini novog gradskog stadiona.

Geotermalnom energijom iz tog izvora, ako sve prođe kako treba, napajala bi se bolnica, MUP, IV. OŠ, buduća OŠ Sjever i dječji vrtić te dva naselja (Zvonimira i Petra Krešimira ), a velika je prednost to što se sve nalazi u krugu od 800 metara što je izuzetno dobro jer smanjuje troškove buduće toplinske mreže.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!