Provjerili smo kako se bjelovarski veslači i veslačice pripremaju za 27. Maraton lađa na Neretvi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

27. godinu zaredom, ovog će kolovoza, točnije, 10. kolovoza, startati još jedan Maraton lađa, na kojem će brzinu veslanja na Neretvi pokazati brojne veslačke ekipe iz svih dijelova Hrvatske. No, nije da će im to biti prvi put da se susreću. Naime, tijekom godine, brojne su utrke na kojima više ili manje ekipa ukrštava vesla i pokazuje snagu i dominaciju. Jedna takva je i Kup Borovik koji će se ove subote održati na jezeru Borovik. Tamo će još jednu provjeru prije utrke na Neretvi imati i bjelovarske Sparte.

– Pripremamo se svi već neko vrijeme, od sredine jeseni, pa do proljeća smo čitavo vrijeme u treninzima. Intenzivno se pripremamo i za ovu utrku u subotu u Đakovu, ali i ostale. Idemo na utrku u Baćini na Neretvi, a u kolovozu slijedi maraton. Radno nam je ljeto, spremamo se najbolje što možemo i treniramo na ribnjaku u Paljevinama. Svaki dan je nova avantura i ali dajemo sve od sebe i nadamo se najboljem – kaže Marija Zlatić, kapetanica Sparti.

Dodaje kako nemaju problema s ozljedama, a ako i iskrsne neki problem, imaju fizioterapeute koji to saniraju. Imaju novih, ali i starih članica, a svaki trening je, kaže Zlatić, natjecanje njih, samih sa sobom.

Argonauti dobro tempiraju formu za Neretvu

Rajko Rajić, kapetan bjelovarskih Argonauta također najavljuje probu forme ovog vikenda u Đakovu. No, zna se što je vrhunac godine – Maraton lađa na Neretvi.

– Treniramo trenutno četiri puta tjedno na vodi, ali imamo i suhih treninga. Počeli smo trenirati još na zimu, a od ožujka smo na vodi. U dobroj smo formi, pripremamo se puno ozbiljnije nego prošle godine – pojašnjava i ističe da znaju da nisu na vrhuncu forme, no do kolovoza bi to trebali postići.

Nije im jednostavno zbog vremena, ali i ribnjaka. Novih članova imaju, ali kostur ekipe je ostao kao i prošle godine, s tim da imaju i dio povratnika. Imaju dovoljno jakih veslača, koji su zalog dobro rezultata.

– Ozlijede osjetimo u ramenima, leđima… ali nije to ništa što nas koči u treniranju, čak bih rekao da je to i očekivano – pojašnjava Rajić.

Šumari su kao pripremu i sami organizirali Kup u Lipiku

Kup Borovik bit će još jedna proba i za bjelovarske Šumare, koji, iako imaju dva nova člana, već gotovo 13 godina veslaju s više-manje istom ekipom. Hrvoje Zeman, jedan od veslača u Šumarima, kaže da gotovo i nemaju pauzu u treniranju, već odmah nakon jednog maratona i kratkog odmora, kreću pripreme za idući.

– Zimski period treniramo po teretanama snagu i kondiciju. Početkom travnja krećemo na vodu, odnosno ribnjak u Paljevinama. Na Ramincu u Lipiku smo nedavno organizirali kup, bilo je odlično i svi smo malo usporedili formu. Ključno je da tempiramo formu za maraton, nekih smo sezona to uspješnije tempirali, nekih malo lošije. No, nama je i zdravlje veslača jako bitno jer nas je u ekipi 12-13 veslača, malo “na knap” – pojašnjava.

Ove godine pripremaju se sami, bez trenera i vjeruju da rade dobro. Ne očekuju spektakl, ali neće ni podbaciti na Neretvi. No, nije im samo to bitno, sudjeluju u brojnim aktivnostima, pa i humanitarnim.

– Nama je bitno druženje i rekreacija. Mi sudjelujemo u brojnim akcijama, uvijek se rado odazovemo. Uvijek smo si podrška i u treninzima, ali i životnim, odnosno radnim akcijama. Mi smo zapravo ekipa – zaključuje Hrvoje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!