[FOTO] Veliki Grđevac oduševio goste iz Širokog brijega: Klinci uživali u radionicama, kvizovima, filmskim projekcijama…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Završena je prva faza bilogorsko-hercegovačkog projekta „Osjeti knjigu riječ po rič“. Riječ je o projektu koji provode Kulturna ustanova Mato Lovrak iz Velikog Grđevca i Udruga Sretna škola iz Širokog Brijega.

U sklopu ovog projekta Veliki Grđevac, rodno mjesto velikog Mate Lovraka, proteklog tjedna su, s knjižničarom Mirom Naletilićem i nastavnicom Marom Bošnjak, posjetili učenici Prve osnovne škole iz Širokog Brijega, ujedno i članovi tamošnjeg Čitateljskog kluba. Ondje su za njih pripremljene brojne aktivnosti – od kreativnih radionica, preko kviza, do filmskih projekcija i predstavljanja knjiga.

Održan je i stručni skup, okrugli stol o inkluzivnim knjižnicama, jer je upravo integracija osoba s teškoćama u razvoju u središtu ove jedinstvene međunarodne priče.

– Otkako sam došla na čelo Kulturnog centra, a kasnije Kulturne ustanove „Mato Lovrak“, želja mi je bila pokrenuti ovakav jedan projekt. Sve je išlo poprilično brzo i lako. Kontaktirala sam Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i oni su me spojili s predstavnicima Sretne škole. S Mirom i Marom odmah sam kliknula te je vrlo brzo dogovoren program koji je prijavljen na javni poziv za provedbu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH. Među 350 prijava, odabrano je njih svega 88, a među njima i projekt „Osjeti knjigu riječ po rič“. U sklopu projekta isplanirane su brojne aktivnosti, a kod svake naglasak je na inkluziji i integraciji osoba s invaliditetom – pojašnjava Zvjezdana Galkowski, ravnateljica KU „Mato Lovrak“.

Upravo Udruga Sretno dijete ima veliko iskustvo kad je riječ o tome. Naime, u širokobriješkoj Prvoj osnovnoj školi djeluje čitavo razredno odjeljenje s djecom s različitim teškoćama, a među njima je i Iva, djevojčica s cerebralnom paralizom, koja je članove Čitateljskog kluba inspirirala za velike stvari. Ona je glavna junakinja prve slikovnice svoje škole. Slikovnica je prodana u nekoliko tisuća primjeraka, a novac od prodaje uložen u tamošnju knjižnicu kako bi postala dostupna svoj djeci pa tako i ona s teškoćama.

Po uzoru na goste iz BiH, i Kulturna ustanova planira izdavanje slične slikovnice.

– Da, u planu je projekt kojim ćemo Peru, Dragu, Ljubana i ostale junake Mate Lovraka približiti i djeci s teškoćama u razvoju – najavljuje Galkowski. Prvi korak već je napravljen. Naime, „Vlak u snijegu” prilagođen osobama s oštećenjima sluha i vida već je prikazan u Velikom Grđevcu što je za sve koji su ga pogledali bilo posebno iskustvo budući da je prikazan u samom vlaku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!