Hoće li se eko poljoprivrednicima za potpore ispriječiti jedan papir?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novo programsko razdoblje s mnoštvom novih pravila poljoprivrednicima se pokazalo velikim izazovom koji je za proizvodnju postao još zahtjevniji zbog, na što su mnogi proizvođači ukazivali, kašnjenja isplate poticaja.

U neobranom grožđu su se našli i mnogi ekološki poljoprivrednici koji nisu dobili ni prvu ratu izravnih plaćanja i to zbog samo jednog papira. Mnogima je naime promakla nova obveza prema kojoj su Agenciji za plaćanja u poljoprivredi do kraja prošle godine morali poslati dokaz o provedbi svih radnji na gospodarstvu, odnosno morali su poslati Obrazac 23. I nije problem u tome što moraju pravdati i dokazati svoju ekološku proizvodnju već je problem što te podatke do sada nisu morali slati APPRRR-u.

-Do sada se Dnevnik rada odnosno praćenje proizvodnje u ekološkoj proizvodnji predavao kontrolnom tijelu i to kontrolno tijelo ga je po završetku inspekcije slalo Ministarstvu poljoprivrede. Međutim, ove godine su se promijenili obrasci, razdijelili su se obrasci na one za ekološku proizvodnju i prijelazno razdoblje – tumači nam predsjednica Odbora za ekološku poljoprivredu Amalka Vukelić.

Šum u komunikaciji

U toj promjeni je očito došlo do šuma u komunikaciji i sve je izvedeno pomalo nespretno. No, nadležni kažu da su poljoprivrednici za to morali znati.

-Poljoprivrednici su obaviješteni na više načina. Prvenstveno putem nadležnog Pravilnika – Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu („Narodne novine“ br. 25/23, 52/23 i 56/23) te pohađanjem obvezne izobrazbe. Napominjemo kako su sva poljoprivredna gospodarstva koja su prilikom podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu u 2023. godini zatražila plaćanje za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP), IAKS mjere i mlade poljoprivrednike preuzeli obvezu pohađanja izobrazbe. Edukacije za poljoprivredne proizvođače su besplatne – navodi u svom odgovoru Agencija za plaćanja u poljoprivredi.

Proizvođači pak ukazuju da to nije tako jednostavno jer je kod novog pravila i Obrasca 23 riječ o jednoj rečenicu u pravilniku na 184 stranice.

-Većina proizvođača nije bila dobro obaviještena da se mijenja forma obrazaca, da to moramo popunjavati u jednom drugom obliku i predavati ili kroz Agronet ili Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. Kada zovete Ministarstvo oni kažu da je to nadležnost Agencije, kada zovete Agenciju oni kažu da je to nadležnost savjetodavne službe i tako jedni sele na druge, a u tome su najviše ‘nadrapali’ proizvođači jer jadni možda nisu znali i nisu bili obaviješteni da se to mijenja i tu se dogodio nesporazum između Ministarstva, Agencije, savjetodavne službe i samih proizvođača – kaže Vukelić.

Što sada?

Dio ekoloških poljoprivrednika bi tako zbog jednog papira mogli ostati bez isplate iz intervencije 70.04. Agencija navodi da je u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede ipak dozvoljeno da potreban obrazac dostave naknadno, ali proizvođači i dalje, kažu nam, ne znaju na čemu su.

-Mi smo u ekološkoj poljoprivredi više od deset godina i prvi put sam u situaciji da ne znam što se događa. Nitko nam kod predaje zahtjeva u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi nije rekao da moramo nadodati i taj dio – zbunjena je Vukelić.

No, izostanak poticaja bi mogao djelovati demotivirajuće na eko proizvođače.

-U posljednjih nekoliko godina se trend povećanja površina pod ekološkom poljoprivredom usporio i sve više proizvođača izlazi iz nje. Otegotna okolnost je strahovita papirologija i cijena koja ne opravdava ulaganja jer mi ne možemo naplatiti proizvod kao u ostatku EU jer naša platežna moć nije takva da bi mogla podržati ekološke proizvođače – napominje naša sugovornica.

Brojni ekološki poljoprivrednici s kojima smo razgovarali su nam rekli kako za svoj proizvod ne mogu dobiti višu cijenu već ga prodaju kao da je riječ o konvencionalnoj poljoprivredi i razliku ‘pokrivaju’ poticajem. Kada u to uđu pet godina ne smiju izaći, a prema novim pravilima isplativije bi im bilo kombinirati.

-U novom programskom razdoblju ako dobro kalkulirate više vam se isplati biti neekološki proizvođač zato što su mjere složene tako da dobrom kombinatorikom možete tako ostvariti veći poticaj – kaže Vukelić.

Dobra je vijest da je prema odgovoru Agencije za plaćanja u poljoprivredi isplata potpore ekološkim proizvođačima u tijeku.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!