Sedma umjetnost: Prisjetili smo se najvažnijih filmova snimanih na bjelovarskom području

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je već dugo vremena poželjna destinacija za snimanje filmova. Tako se mnogi svjetski filmovi i serije mogu pohvaliti kadrovima iz Lijepe Naše. Od svjetski popularne serije Igra prijestolja koja je snimana u Dubrovniku, do jednog od nastavaka sci – fi klasika Ratovi zvijezda.

Zagrebačke ulice imale su čast ugostiti i Jackie Chana, hongkonšku filmsku legendu koji će uspomenu na hrvatsku metropolu nositi cijeli život, budući da je tijekom snimanja pao i udario glavom u kamen te tako „zaradio“ rupu s desne strane glave.

Kao i ostatak Hrvatske, svoj doprinos domaćoj i svjetskoj kinematografiji dao je i Bjelovar i njegovo šire područje, a šuška se i o snimanju novog dugometražnog filma na zimu. Tom prilikom, prisjetili smo se filmskih ostvarenja snimanih na našem području.

Vlak u snijegu (1976.)

Prema istoimenom djelu Mate Lovraka, između 1973. i 1976. godine u selima Grginac i Tomaš nedaleko Bjelovara sniman je Vlak u snijegu. Glavne scene filma snimane su na željezničkoj pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski, a zanimljivo je da vlak koji i dan danas prometuje tom relacijom nosi naziv „Mato Lovrak“.

Foto: screenshot

Lovrakove likove u filmu uglavnom tumače učenici iz Područne škole u Cigleni. Osim što je postao klasik u školama, film se okitio nagradom publike „jelen“ na Filmskom festivalu u Puli, ujedno je i prvi dječji film kojemu je to pošlo za rukom.

Ne dao Bog većeg zla (2002.)

Dijelom sniman u Samoboru, a dijelom u Bjelovaru, Ne dao Bog većeg zla s vremenom je postao klasik hrvatske kinematografije. Scenarij je, prema vlastitoj istoimenoj knjizi, napisao Bjelovarčanin Goran Tribuson. Film je režirala Tribusonova sestra Snježana Tribuson, a film je prožet autobiografskim elementima iz njihova života.

Foto: screenshot

Osim scenarista i redateljice, glumci Goran Navojec, Bogdan Diklić, Bojan Navojec i Antonija Putić također su rođeni u Bjelovaru.

Film se pokazao kao uspjeh, a osvojio je tri Zlatne arene u Puli, za najboljeg glavnog glumca, montažu i scenarij.

Moram spavat’ anđele (2007.)

Iako se, sudeći po registarskim oznakama na autima, ova obiteljska drama Dejana Aćimovića odvija u Mostaru, snimljen je u Bjelovaru.

Film je od strane Europske filmske akademije uvršten u 40 najboljih europskih ostvarenja 2008. godine, a radi se o još jednom filmskom ostvarenju brata i sestre, budući da scenarij potpisuje Tatjana Aćimović.Foto: Filmski.net

Obiteljska drama isprepletena o dječaku odraslom u miješanom braku oca Hrvata i majke Srpkinje u Mostaru okitila se prvom nagradom publike na festivalu u Munchenu, Zlatnom mimozom na festivalu u Herceg Novom, a niti domaći filmski kritičari nisu „ostali dužni“ te je Nataša Dorčić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, a Olga Pakalović za najbolju žensku sporednu ulogu.

Protuudar (Strike back, Season 8, 2020.)

Bjelovarski kraj pokazao se zanimljivima i stranim produkcijskim kućama. Najrecentniji primjer toga je britansko – američka akcijska ratna serija Strike Back.

U osmoj sezoni Protuudara, koja je gotovo u potpunosti snimljena u Hrvatskoj pojavila su se i neka domaća glumačka i mene poput Ivane Miličević, Branka Đurića i Gorana Bogdana.

Iako je većinom snimana u Rijeci i Zagrebu, ekipa iz Protuudara neke od kadrova snimila je i na sportskom aerodromu u Brezovcu koji je poslužio kao set jednog malog aerodroma u Rusiji.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!