Daruvarska rockabilly suknja novi je suvenir popularne manifestacije. Evo kako je osmišljena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Ovog petka i subote, Daruvar će se opet transformirati u nešto drugačije ruho, odnosno vratiti u 50-e. Naime, pred Daruvarčanima, a i svim ljubiteljima tog stila je šesta po redu manifestacija Two days Rockabilly plays. I ove godine donosi pregršt sadržaja za sve generacije, a kako su uopće krenuli s tim događajem, prisjetila se u ime organizatora Tea Mik.

– Sama ideja je krenula od daruvarskog Rockabilly benda The Cat Paws, koji su svirali po takvim festivalima u Hrvatskoj i susjedstvu. Iskoristili su svoja poznanstva i odlučili to napraviti u Daruvaru. Prve godine festival se poklopio s četvrtfinalom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, publika je došla gledat utakmicu na trg, naši su pobijedili, a onda su nastavili slaviti uz odličnu rockabilly glazbu. I tako je stvorena tradicija – priča nam Mik.

Prvo predstavljanje daruvarske rockabilly suknje

Festival je svake godine i sve bogatiji, a poneku ideju “pokupe” i na nekim drugim manifestacijama na kojima nastupaju The Cat Paws – i.

Iako događaj traje dva dana, rockabilly događanja počinju danas u 19 u Zavičajnom muzeju, gdje se otvara izložba It’s not rocket science, It’s Rockabilly, na kojoj će biti predstavljen jedinstveni suvenir koji spojio ovu manifestaciju i grad Daruvar. Riječ je o daruvarskoj rockabilly suknji.

– U sklopu izložbe, koja prikazuje više o životu rockabillyja i 50-ih godina, prezentirat će se i sama suknja. Moda 50-ih je jako povezana s ovim festivalom i žene koriste priliku da se odjenu specifično za to doba,. Nama je na um palo da osmislimo daruvarsku rockabilly suknju koja je napravljena u četiri dizajna i dvije vrste. Suknja “Ginko” ima po sebi logo festivala i listove ginka, a suknja “Daruvar” ima logo festivala, ali i glavne daruvarske motive poput dvorca, glazbenog paviljona, ždrala. Obje su u dvije boje – sive i crvene – pojašnjava Mik.

Odlične svirke za vikend

Nakon otvorenja izložba, od 20 sati, zasvirat će na akustičnoj svirci i krivci za sve – The Cat Paws. Ipak, glavna događanja kreću plesnim radionicama u petak od 18 sati za djecu ali i odrasle. Bit će to prilika za naučiti tipični rockabilly ples “Stroll”. Bogat program oba dana počinje od 18 sati i traje sve do ponoći. Još jedna posebnost je i akustična svirka u parku.

– Lani je to bio pun pogodak, pa smo i ove godine organizirali svirku swinga, kod restorana Terasa, a na njoj će zasvirati bend The River Sharks iz Rijeke, koji su nastupili tamo i lani – dodaje Mik i napominje da svirka u subotu počinje u 11 sati.

– Drago nam je da Daruvarčani odlično prihvaćaju ovu vrstu glazbe. Najbitnije u rockabillyju je da su svi pozitivni, glazba, atmosfera. Svi plešu, vesele se ali i prihvaćaju novi stil. Predivno je vidjeti povratak grada u glazbenu prošlost – priča Mik.

Pjesma za još jedni izdanje rockabilly festivala

U tom pozitivnom duhu, idejni pokretači ove manifestacije, bend The Cat Paws izbacio je prvi spot i singl, što je, kaže Mik, bilo dobro tempirano.

– The Cat Paws – i su usko povezani s festivalom, posebno jer puno bendova koji sviraju u Daruvaru, zapravo dođu na njihov poziv. Zato je tako tempirano, da njihova pjesma “Ritam sreće” izađe baš u tjednu čitave manifestacije i da ih ova glazba odlično uvuče u raspoloženje događaja – zaključuje Mik i poziva sve da ovog petka i subote dođu u Daruvar i vrate se u 50-te godine prošlog stoljeća.

FOTO: Facebook Two days Rockabilly plays, The Cat Paws, Visit Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!