Hrebak: Za 10 mjeseci još jedna zgrada u centru grada zasjat će u novom ruhu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR: Zgrada na Trgu hrvatskih branitelja br. 15 u Bjelovaru, nakon konstrukcijske, prelazi u fazu cjelovite i energetske obnove. Investicija je vrijedna dva milijuna eura, financirana iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Nakon završetka radova, u novoobnovljenu zgradu će useliti Tehnološki park i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu, čime će se na kraj stati unajmljivanju prostora za njihov rad.

Dio povijesne jezgre

– Zgrada je u stopostotnom vlasništvu Grada Bjelovara, a u povijesti je služila kao hotel. Nije zaštićena, ali se nalazi unutar povijesno zaštićene cjeline i kao takva je bila prihvatljiva za financiranje. S ovom zgradom bismo završili kompletnu investiciju obnova vrijednu oko 40 milijuna eura. Dodao bih kako će Grad Bjelovar u narednih godinu i pol dana realizirati projekte vrijedne otprilike 200 milijuna eura, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Energetski “posložena”

Zgrada će u ovom procesu dobiti solarne panele, u potpunosti novu fasadu i sve ono što jednu zgradu čini energetski efikasnom. U dogovoru s konzervatorima i projektantima, koliko je god to moguće, zgradu će se nastojati vratiti u njezino prvotno izdanje.

– Zgrada je izgrađena pred kraj 19. stoljeća. Rok za završetak ovih radova iznosi 10 mjeseci. Bila mi je želja da s radovima krenemo u ožujku, no zbog svih procesa u tome nismo uspjeli. Cilj nam je  sačuvati bjelovarske zgrade ljepotice i što više njih obnoviti, dodao je Hrebak.

Domaći poduzetnici

Putem postupka javne nabave, posao na izvođenju radova dobila je Zajednica ponuditelja Begeom Inženjering d.o.o., Montsistemi d.o.o. te Grad-IM, obrt za graditeljstvo. Važno je naglasiti da i inače u obnovi bjelovarskih zgrada sudjeluje između 85 i 90 posto firmi s bjelovarskog područja

– S radovima krećemo za nekoliko dana i vjerujem da ćemo kompletnu obnovu završiti u zadanom roku, kratko je rekao Krunoslav Benković iz firme Begeom Inženjering.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!