Na priobalju krenula ‘požarna sezona’, na teren odlaze i vatrogasci iz BBŽ-a. Evo detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S redovnim dislokacijama, vatrogasci Bjelovarsko-bilogorske županije krenuli su sredinom lipnja, kada i službeno kreće „požarna” sezona. Iz godine u godinu, planska dislokacija za cilj ima osigurati dopunske vatrogasne snage i tehnike, kako bi se izravno i brzo osigurala ispomoć vatrogasnim postrojbama na priobalnom području pri gašenju i sprečavanju širenja požara na otvorenom prostoru, kao i spašavanju ljudi, imovine te okoliša.

Na jug Hrvatske  

– Kruna priprema bila je nedavno održana županijska vježba operativnih snaga na tri radne točke, s ukupno 134 pripadnika vatrogasnih postrojbi i drugih žurnih službi te 30 vozila. Svake godine raspolažemo s otprilike šest vatrogasaca koji planirano idu na dislokaciju Zvekovica u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Na određenim područjima u Hrvatskoj, broj sezonskih vatrogasaca stagnira ili je u padu, no mi sve aktivnosti koje su planirane, redovito odrađujemo, kaže Josip Heger, zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, naglasivši da u su u slučaju iznenadne potrebe, vatrogasci pripremljeni i za izvanredne dislokacije, bilo da je riječ o županiji ili nekom drugom dijelu države.

Satelitski softveri

Sukladno dugoročnim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovo ljeto trebalo bi donijeti normalno vrijeme, a time i mirniju požarnu sezonu, izuzev situacija kada požar prouzroči ljudska ruka, namjerno ili slučajno.

– Prije dvije godine smo imali veliko zatopljenje koje je rezultiralo i većim brojem požara, odnosno intervencijama širom Republike Hrvatske. Zadovoljni smo što se koriste satelitski softveri, pa je i praćenje vremena kvalitetnije. Na tjednoj bazi dobivamo sve potrebne informacije o povećanim požarnim opasnostima, posebno za općine i gradove u kojima za to postoji veća mogućnost, otkriva Heger.

BBŽ prednjači

Sa 1 100 operativnih vatrogasaca, od čega 150 profesionalnih te ukupno devet tisuća članova DVD-a, prema broju vatrogasaca, u odnosu na broj stanovnika, Bjelovarsko bilogorska županija u državi se nalazi se na samom vrhu.

– Uz stalna ulaganja od strane Vlade RH i ministarstava, Županija, gradovi i općine redovito ulažu dodatna sredstva u opremu i vozila. Stanje je itekako zadovoljavajuće, no uvijek postoji mogućnost za napredak. Svaka nova oprema omogućava bolje i kvalitetnije reagiranje, skraćuje vrijeme intervencije, pojašnjava Heger dodajući kako je i za dislokacije, osim ljudi, na raspolaganje potrebno staviti i opremu.

– U slučaju velike ugroze bilo gdje na području Hrvatske, moramo osigurati operativne snage, opremu, dovoljan broj osposobljenih i specijaliziranih vatrogasaca, navalno vozilo, cisterne, kombije, šumska vozila, dakle ovisno za što postoji potreba. Sve se uspijeva pokrenuti i organizirati vrlo brzo, kaže Heger, potvrdivši kako su uz profesionalni pristup, položene ispite, iskustvo, jednako važni suradnja i međusobno povjerenje.

Apel građanima

Iako iz godine u godinu vatrogasci i mediji redovito „trube” o zabrani spaljivanja, još uvijek postoje građani koji se na apele uporno oglušuju. Podsjetimo, period zabrane traje od 1. lipnja do 31. listopada.

– S porastom temperatura, propisana su i pravila o zabrani spaljivanja. Stoga, ovim putem molim sve ljude da na taj način ne ugrožavaju svoje zdravlje, zdravlje drugih ljudi, materijalna dobra. Zaista je bilo puno slučajeva kada su nemarni građani spaljivali neki biljni otpad, ozlijedili sebe, ugrozili svoj ili tuđi život, prouzročili materijalni štetu, završili na sudu. Umjesto spaljivanja, puno je korisnije napraviti kompost, jer sve vrlo brzo i neočekivano može krenuli u potpuno krivom smjeru, ističe zapovjednik.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!