Napravljen veliki napredak na poboljšanju vodokomunalne infrastrukture, slijedi dovršetak uređaja za pročišćavanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kakvo je trenutno stanje radova projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture Aglomeracija Bjelovar” predstavljeno je u velikoj gradskoj vijećnici u Bjelovaru. Direktor Vodnih usluga Bjelovar, Ivan Ivančić, zadovoljan je napretkom. Ističe kako je to povijesni projekt za grad Bjelovar, zbog količine izgrađenih instalacija, uređaja za pročišćavanja koji se dovršava i opreme koja je isporučena gradu.

– Dio projekta je za nama, dio se odnosio na linijske objekte koji su završeni i stavljeni u funkciju, opravdali su svoje pokazatelje u smislu broja korisnika. Korisnici su priključeni, koriste te objekte. Oprema je u cijelosti isporučena, ona je modernizirala naše poslovanje. Ostaje uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji treba dobit treći stupanj pročišćavanja, za 47 tisuća ekvivalent stanovnika i on je u fazi realizacije – napominje.

Čitav projekt građen je prema tipu Žuti Fidic, što znači da izvođači i projektiraju, biraju tehnologiju, grade i vode uređaj u probnom radu godinu dana. Projekt je podijeljen u tri sastavnice: tlačni cjevovod s crpnom stanicom, garaže i prateći objekti te sami uređaj, koji je upravo u izgradnji. Rok za ovaj projekt vrijedan 16,5 milijuna eura je 31. prosinca 2026. godine. Projekt je sufinanciran iz EU fondova, a sufinanciran je od strane Hrvatskih Voda i Ministarstva, a lokalna komponenta je 5,66 posto financija Vodnih usluga.

Hrvatske vode jedan od partnera na projektu

Zadovoljan projektom je i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Ovaj je projekt iznimno značajan za grad. Mi smo oni koji sufinanciraju ovaj projekt, ali i partner. Jako sam zadovoljan kako se vodi ovaj projekt, od strane Vodnih usluga i gospodina Ivančića, ali i grada Bjelovara. Mreža kao takva je gotova, objektivni problemi malo su kočili da uređaj za pročišćivanje bude u nekom više stupnju gotovosti. Ipak, siguran sam da će sve biti gotovo do krajnjeg roka – poručuje Vukmirić.

Cilj grada je poboljšati životni standard

Zamjenik Bjelovarskog gradonačelnika, Igor Brajdić ističe kako je korist od ovoga projekta značajna za sve stanovnike grada, pa i šire.

– Većina novca za projekt dolazi iz Europske unije. Mi se trudimo povući što više europskog novca, kako bi poboljšali život naših građana. Želimo zamijeniti cijevi za vodovod i kanalizaciju, kako te cijevi ne bi pucale u Budućnosti, kako bi građani imali što bolji standard. Aglomeracija obuhvaća brojne ulice u središtu grada, a nastavljamo raditi i dalje i povlačiti sredstva iz Europske unije – poručio je Brajdić.

Nakon konferencije, organiziran je i posjet gradilištu u Velikom Korenovu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!