Nova škola na sjeveru grada vrijedna je više od 19 milijuna eura. Evo kada će biti završena…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odobreno je 19,2 milijuna eura za izgradnju nove osnovne škole na samom sjeveru grada. Riječ je o stopostotnom financiranju, dok će sama škola za sve učenike značiti i dugo željenu jednosmjensku nastavu. Nova škola imati će kapacitet od 550 do maksimalno 700 učenika, a lokacija budućeg gradilišta nalazi se tik do Ulice Marije Jurić Zagorke.

gradonačelnik Dario Hrebak

Nakon standarda, nadstandard 

– Smatramo da je jednostavnije graditi iz temelja, nego ići u obnovu, tako da po pitanju izgradnje očekujemo veliki interes građevinaca. Kroz nekoliko dana nam stiže službena odluka o financiranju, zatim ugovor, nakon kojeg slijedi javna nabava. Dovršetak izgradnje planiran je za rujan 2026. godine. Sa toplicama, školom, arhivom i vrtićima, kompletnom izmjenom vodno – komunalne infrastrukture, Grad Bjelovar će praktički riješiti sve svoje strateške projekte, nakon čega slijede projekti koje planiramo odraditi u slijedećih pet do šest godina. Jednostavno rečeno, radi se o projektima koji za građane znače nadstandard, ističe gradonačelnik Hrebak.

Mladen Carek iz tvrtke Prostor EKO

Suvremeni izgled 

Nova škola objediniti će 12 razrednih i 12 predmetnih odjeljenja, dvodijelnu školsku dvoranu sa šest svlačionica te dvoranske popratne prostorije, zatim pristup osobama smanjene pokretljivosti, kuhinju, knjižnicu, dizalo. Između ostalog, velika pažnje se tijekom projektiranja posvetila okolišu škole.

– Lokacija je zaista idealna, jer se nalazi u mirnom, stambenom naselju koji se intenzivno proširuje i naseljava mladim obiteljima s djecom. U vanjskom dijelu biti će smješten školski trg, vrt, igrališta i škola na otvorenom. Također, uskoro se kreće i s izgradnjom pristupne ceste, otkriva Mladen Carek, direktor tvrtke Prostor EKO za projektiranje i usluge.

Dodajmo kako će radove na pristupnoj cesti, u trajanju od godine dana, izvoditi bjelovarska tvrtka PZC. Vrijednost je 600 tisuća eura, dok je novac osiguran iz proračuna Grada Bjelovara.

Nikola Margetić, ravnatelj IV. OŠ

Učenici s juga grada 

– Sretan sam što ćemo napokon imati novu školu na koju, bez imalo pretjerivanja čekamo nekoliko desetljeća. Grad se u ovom dijelu intenzivno širi i mi moramo omogućiti osnovne uvjete školovanja, a to je prvenstveno jednosmjenska nastava. Vjerujem da ćemo s dolaskom nove škole, svi biti još bolji i uspješniji u radu, kako naši učenici, tako i djelatnici. Uprava, tajništvo, i ravnateljstvo će ostati na sadašnjoj lokaciji, a za ostalo ćemo morati napraviti novu mrežu, odnosno preraspodjelu. Osim sa sjevera, školu će pohađati i djeca sa juga, ističe Nikola Margetić, ravnatelj IV. OŠ, dodavši kako je najveća bjelovarska škola u jednom trenutku, konkretno u osamdesetim godinama imala čak 1 500 učenika, dok sada broji 800.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!