Bjelovarska Ekonomska najinovativnija srednja škola Hrvatske! Evo koji učenici stoje iza tog uspjeha…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Učenici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Lucija Barišić, Dominik Hautman i Maria Halauk postigli su, pod mentorstvom nastavnice Biljane Ilkoski, izvanredan uspjeh na natjecanju Digitalni inovacijski inkubator kojeg organizira Institut za inovacije u Zagrebu.

Nakon ulaska u finale Digitalnog inovacijskog inkubatora koje se održalo u četvrtak 4. srpnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu priskrbili su školi veliko priznanje „Škola za inovacije – najinovativnija srednja škola Hrvatske“.

Njihov inovativni projekt, pametni senzor za praćenje vitalnih parametara šuma pod nazivom „ForestWatcher“ osvojio je prvo mjesto u kategoriji za srednje škole te su učenici i mentorica osvojili i novčanu nagradu od 2000 eura. Nagrada i priznanje se dodjeljuje školi koja značajno potiče inovativnost i proaktivnost kod učenika.

ForestWatcher: Revolucionarni alat za očuvanje šuma

ForestWatcher je napredni sustav dizajniran za nadzor i očuvanje šumskih ekosustava. Ovaj pametni senzor može prikupljati i analizirati ključne podatke o zdravlju šuma, uključujući temperaturu, vlažnost, kvalitetu zraka i druge vitalne parametre. Podaci se zatim prenose u stvarnom vremenu putem bežične mreže, omogućujući šumarskim stručnjacima brzu i točnu procjenu stanja šuma.

Učenici na čelu inovacija

Lucija Barišić, Dominik Hautman i Maria Halauk, troje talentiranih i motiviranih učenika, osmislili su ForestWatcher kao odgovor na sve veće prijetnje šumskim ekosustavima. Kroz svoj rad na ovom projektu, učenici su pokazali kreativnost, proaktivnost i poduzetnički duh u stvaranju nove dodane vrijednosti prvenstveno za svoju lokalnu zajednicu, a i šire.

Priznanje za inovativnost

Inače, Natjecanje Digitalni inovacijski inkubator okuplja najkreativnije mlade umove iz čitave Republike Hrvatske, potičući ih da razvijaju rješenja za stvarne probleme koristeći najnovije tehnologije. Osvojiti prvo mjesto na ovakvom natjecanju veliko je priznanje koje potvrđuje kvalitetu i inovativan pristup u poučavanju i obrazovanju u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar s ciljem poticanja novih generacija kreativaca i inovatora koji mijenjanju svijet.

Pogled u budućnost

Uspjeh Lucije, Dominika i Marie ne predstavlja samo osobno postignuće, već i inspiraciju za sve učenike i mlade inovatore. ForestWatcher ima potencijal za stvarnu primjenu u šumarstvu, doprinosi očuvanju okoliša i pokazuje kako tehnologija može igrati ključnu ulogu u održivom razvoju. Nadamo se da će uspjeh naših učenika biti primjer mnogima i poticaj za buduće generacije da se uvijek isplati razmišljati izvan okvira.

Ponos Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar na ovu nagradu

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar stekla je svojim radom kroz prošlost izrazito visok stupanj prepoznatljivosti u široj i užoj javnosti. Škola je bila pionir u mnoštvu aktivnosti poput uvođenja predmeta „Vježbenička tvrtka“ u obrazovni sustav Republike Hrvatske te jedinstvenog fakultativnog predmeta „Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte“, organizacije prvih međužupanijskih i međunarodnih sajmova vježbeničkih tvrtki, uvođenja projekata poput Dana slobodne nastave, suradnje s Veleučilištem u Bjelovaru i Sveučilištem Algebra te izradom aplikacija za vježbeničke tvrtke i kompjutorsku daktilografiju.
Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća djelatnici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar trudili su se biti inovativni i doprinijeti razvoju obrazovanja ne samo u gradu Bjelovaru i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, već i na razini Republike Hrvatske pa je upravo zato ovo priznanje nagrada za sve što je dobroga napravila ova škola.

V


PODIJELI S PRIJATELJIMA!