Odzvonilo popisu stanovništva. Evo koje je novo rješenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako stvari stoje, Hrvati će se uskoro oprostiti od popisa stanovništva koji se posljednji put proveo prije tri godine. Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, u Sabor je upućen prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva čijim bi usvajanjem prestala potreba za popisom stanovništva. Njega bi tako zamijenio registar s povezanim podacima iz svih postojećih evidencija.

Konkretno, riječ je o novom alatu za bolji uvid u podatke, a uz pomoć kojeg bi se u različitim krizama moglo precizno i ciljano podupirati sugrađane kojima je pomoć najpotrebnija. Elektronički vođena službena evidencija objedinit će podatke iz zasebnih evidencija i registara, točnije državnih matica, upisnika, informacijskih sustava te drugih nadležnih tijela.

Također, na sjednici je pojašnjeno da će registar sadržavati podatke o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, strancima koji imaju prebivalište ili boravak u zemlji te podaci o našim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske. Tako će po prvi put biti ustrojena i evidencija o Hrvatima izvan Lijepe naše.

S primjenom Središnjeg registra planira se krenuti 1. lipnja 2026.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!