Marušić je izvukao Županiju iz stečajnih ralja i zadržao osobine zbog kojih je dobio izbore

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izbori za bjelovarsko-bilogorskog župana i članove Županijske skupštine mogli bi biti podjednako uzbudljivi poput onih za bjelovarskog gradonačelnika. Drugim riječima, šanse da netko zamijeni aktualnog župana Marka Marušića podjednake su šansi da netko drugi, a ne Dario Hrebak, postane bjelovarski gradonačelnik.

Novopečeni župan, podsjetimo, bio je jedno od većih iznenađenja na prethodnim lokalnim izborima i to na nacionalnoj razini, a pobijedio je protivnika koji je, barem na papiru, izgledao puno moćnije.

Izbalansirani proračun

Damir Bajs bio je ministar turizma, župan u nekoliko mandata s konstantnom, pa i prekomjernom medijskom pozornošću, dok su za Marušića znali tek rijetki. Ipak, taj je dugogodišnji član HDZ-a svojom neposrednošću, mladošću, pristojnošću i nehinjenom srdačnošću osvojio srca bilogorskih birača, a možda je još i veće iznenađenje što je tijekom svoje prve tri godine uspio zakrpati rupe u županijskom proračunu i naslijeđeno predstečajno stanje te izbalansirati proračun bez oštrih i nepopularnih rezova.

Baš kao ni Hrebaku u Gradu Bjelovaru, Marušiću se oporba nije pretjerano uplitala u posao. Bajs je u nekoliko navrata pokušao nametnuti tezu da nova vlast realizira samo projekte stare vlasti, no kako vrijeme odmiče, i Marušić se pokazao dovoljno sposobnim da dopelja skele i dizalice diljem županije. Pri tomu, žitelji Bjelovarsko-bilogorske županije na svojem standardu osjećaju posljedice kvalitetne suradnje županije, gradova i općina s državnom vlašću. Brza cesta ne samo da dolazi do Bjelovara, nego i nastavlja prema Virovitici preko Velike Pisanice, bjelovarska Gimnazija napokon će dobiti sportsku dvoranu, a i ostali gradovi i općine mogu se pohvaliti kapitalnim projektima.

Beljan i štrumpfovi

Što se tiče županijskih vijećnika, dovoljno govori podatak da je na zadnjoj sjednici postavljeno tek jedno pitanje. I dok oporba sve više šuti, jedan od rijetkih vijećnika koji ne srami podijeliti s javnošću svoje stavove je ‘Čazmanac’ Ivan Beljan, koji je ponajviše shvatio značaj društvenih mreža.

Iako je formalno član vladajuće koalicije, često je kritičan, a ne nedostaje mu retoričkih vještina.

No, Beljan u svojoj karijeri ima mrlju od pet milijuna kuna, koliko mu je otprilike novca nestalo ispred nosa kada je bio direktor čazmanskih komunalnih tvrtki, a u njegovu obranu u kojoj se predstavlja kao žrtva vjeruje otprilike jednak broj ljudi koji vjeruje da postoje štrumpfovi.

Istaknula se, ali po lošemu, i vijećnica Ines Šarić koja je u želji da ispadne smiješna, nespretnom šalom udarila po nacionalnim manjinama i dobila zaslužene kritike javnosti.

I dok su HDZ i koalicijski partneri u ovom mandatu po prvi puta pobijedili Bajsov vlakić i uzeli mu i većinu u Županijskoj skupštini, najveća bitka na sljedećim izborima vodit će se upravo za nekadašnje Bajsove birače, a na toj bojišnici sve bolje stoji Dario Hrebak i njegov HSLS.

Hrebakov pristup županijskim izborima kao liste s nezavisnim kandidatima vrlo dobro se uhvatio u narodu pa je za očekivati i da će povećati broj vijećnika i to upravo na račun oporbe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!