Borac protiv hakera: ‘Alfu smo vratili u funkciju, bio je to složen proces…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Alfa radio jučer je bio hakiran o čemu je portal Klikni.hr izvijestio. Slučaj je prijavljen policiji, a nakon cjelodnevnog napornog i složenog rada stručnjaka Alfa tima i vanjskih suradnika, problem je uklonjen.

Za otklanjanje problema od vanjskih suradnika angažiran je i Leo Valentić iz Štefanja, uspješni stručnjak za kibernetičku sigurnost koji je jučerašnji dan i večer proveo na Alfa radiju, a mi smo iskoristili priliku da razgovaramo s Leom o sve učestalijim hakerskim napadima u Hrvatskoj pa tako i na Alfa radio.

-Da, prije desetak dana hakirano je Rebro, zatim tvrtke Badel, Labud itd. Za neke hakerske napade odgovornost su preuzele ruske hakerske grupe i mi iz EU smo njima postali favorizirana meta. Kako je krenuo rat u Ukrajini, više nema ni trunke pravila, humanosti. Recimo prije hakerske grupacije ne bi napadale bolnice, sada vidimo da to rade bez trunke savjesti. Sad je tu rat Izraela i Gaze koji također potiče hakerske napade po Europi- kazao nam je Leo te je dodao.

-Hakerske grupacije napadima rade paniku i često traže otkupninu. Kada nastane panika donose se neke nepromišljene odluke. U dosta slučajeva uslijed te panike neke naše firme nažalost plate tu otkupninu. Inače, kod nas u Hrvatskoj stanje kibernetičke sigurnosti je na niskoj razini što se u posljednje vrijeme izrazito vidi. Upravo zato će se sada konačno početi dizati sigurnost i počet će se više ulagati u sigurnost, posebno kritičkih sektora – pojasnio nam je Leo koji kaže, da mnoge firme na kibernetičku sigurnost gledaju kao trošak jer ne vide profit u tome, ali kada se dogodi napad hakerske grupacije, onda su troškovi i problemi poprilično veliki, a onda je kasno.

Lea smo upitali koliko mora raditi na sebi da bi uvijek bio u tijeku i je li riješen problem s Alfa radijom?

-Ma stalno se mora raditi na sebi. To je konstantna nadogradnja znanja. Ako se makneš od svega samo na mjesec ili dva, već si u zaostatku. Što se tiče Alfa radija, bilo je složeno, ali vratili smo sve u funkciju, nažalost, ne mogu u detalje – rekao nam je Leo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!