Fatalne vrućine: Djeca nemaju što sama raditi u vozilu, čak ni „samo” nekoliko minuta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz godine u godinu, iz ljeta u ljeto svjedočimo nemilim događajima ostavljanja male djece u vozilima. „Skoknuo sam do dućana”, „Stao sam platiti račun”, „Morao sam pokupiti paket”, samo su neki od izgovora, koji nažalost mogu dovesti do opasnih situacija jer čak i kratki boravak u ugrijanom vozilu može imati tragične posljedice.

Za samo nekoliko minuta fatalne posljedice

Organizam djeteta teže se prilagođava visokim temperaturama, jer mu se tijelo zagrijava tri do pet puta brže. Visoke ljetne temperature dovode do povišenja tjelesne temperature, a zatim i toplinskog udara, pa tako samo 10 do 15 minuta boravka u pregrijanom automobilu može izazvati oštećenje mozga, bubrega, zatajenje organa i smrt. U zatvorenom vozilu s visokim temperaturama dolazi do smanjenja razine kisika i povećanja razine vlage, što može dovesti do gušenja i dehidracije. Najčešći simptomi toplinskog udara su vrtoglavica, glavobolja, mučnina, ubrzano disanje i ubrzan puls.

U skladu sa svim navedenim, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Ministarstvo unutarnjih poslova RH izradili su informativni letak o posljedicama ostavljanja djece u vozilima, zakonskim okvirima i preporukama stručnjaka. Cilj je podizanje svijesti i poticanje roditelja i skrbnika na veću budnost i brigu o djeci kako bi se izbjegla tragična stradavanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!