Trčkovi okupirali Bjelovar: Na Zavodu za javno zdravstvo zatrpani pozivima građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Trčkovi, mali i brzi kukci, posljednjih su dana okupirali Bjelovar zbog čega je županijski Zavod za javno zdravstvo zatrpan pozivima zabrinutih građana. Ipak, ravnatelj ove ustanove Vedran Trupac pojašnjava kako je riječ o kukcima koji izazivaju neugodu, ali kako ne predstavljaju opasnost za građane.

– Nema razloga za zabrinutost jer oni neće napasti ljude u smislu ugriza ili uboda. Ako trčkovi uđu u stambene objekte ili poslovne prostore, on može izaći kroz iste otvore kroz koje je ušao kroz neko vrijeme, kao što su prozori, vrata ili pukotine u zidovima. Ako mu želite pomoći da izađe, možete ga pažljivo uhvatiti pomoću papirnog ubrusa ili posude i iznijeti ga van – pojašnjava Trupac. Dodaje kako često nije potrebno njihovo tretiranje jer nemaju afekte prema ljudima, no kako se ono provodi ako je u pitanju pogon ili skladište od zdravstvenog značaja u kojem je nađen veći broj jedinki.

Upravo zbog velikog broja poziva građana, županijski Zavod za javno zdravstvo je izdao preporuke čiji je cilj spriječiti najezdu ovih kukaca u domovima građana. U tim preporukama se savjetuje postavljanje mreže na prozore, zatvaranje vrata, održavanje čistoće i higijene objekata, kao i pregled zidova te zatvaranje eventualnih pukotina.

– Ljudi ih nerijetko zamjenjuju s crnim žoharom. Ako imate problema s infestacijom i niste sigurni o kojoj vrsti insekta se radi svakako se obratite Odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko- bilogorske županije na broj 099/5375040 ili na adresu ddd@zzjz-bjelovar.hr – poručuju sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!