Školska nutricionistica otkrila: ‘Uveli smo prodaju viška hrane zaposlenicima škola po povoljnim cijenama, reći ću vam i zašto’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Organizacija školskih jelovnika nije nimalo lak zadatak, a u bjelovarskim osnovnim školama za to je zadužena nutricionistica Margita Zlatić. Njezina je misija osigurati djeci nutritivno bogate, kvalitetne i ukusne obroke, dok se pritom ispunjavaju želje mališana.

– Moralo se provesti puno anketa, analizirati što djeca vole, a što ne. Na početku je bilo svakakvih prigovora – od toga da dijete nešto ne voli do toga da roditelji očekuju švedski stol jer plaćaju obrok, što, naravno, nije moguće. Nastojim udovoljiti svima, ali u granicama onoga što prehrana u školama treba biti – uvodno je pojasnila nutricionistica.

Jedan od ključnih projekata je Bjelovarski doručak, kojim se nastoji povećati udio lokalnih proizvoda u prehrani školaraca.

– Želja mi je da imamo što raznolikiju ponudu iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. No, moramo ispoštovati i državne smjernice poput sheme školskog voća i mlijeka, ali onda to kombiniramo tako da uštedimo na nekim stavkama i osiguramo kvalitetnije meso i druge namirnice – nadodala je nutricionistica koja osim kvalitete hrane, veliku pažnju posvećuje i smanjenju bacanja obroka.

– Ove godine uveli smo opciju prodaje viška hrane zaposlenicima škola po povoljnim cijenama. Taj novac koristimo za nabavu nove opreme za kuhinju. Ranije mi je bilo strašno čuti da se, recimo, pola variva od kelja baca. No, s vremenom su se i kuhari prilagodili i bolje procjenjuju količine – dodala je Zlatić, no unatoč izazovima, posljednjih godina stvari su se značajno poboljšale.

– Put nije bio lagan, ali sada sam zadovoljna. Zadnje dvije godine nismo imali prigovora, neka tako i ostane. Jasno, ni kod kuće obrok nije uvijek savršen, ali glavno je da djeca dobiju nutritivno vrijedne obroke – istaknula je Zlatić.

Jelovnici se donose u suradnji sa školama i prilagođavaju dostupnim resursima.

– Najprije napravim okvirni plan, a onda se dogovaramo sa svakom školom. Ako imaju zalihe, nećemo bacati hranu, nego ćemo prilagoditi jelovnik. Djeca vole i nešto slatko, pa ponekad ubacimo puding ili sladoled za Dan škole. Roditelji su tražili pizzu ili griz – to smo uvažili, ali, naravno, ne može baš svaka želja biti ispunjena. Trudimo se biti što demokratičniji – pojasnila je.

Sustav prehrane u bjelovarskim školama danas je raznolik, prilagođen potrebama djece i oslonjen na lokalnu proizvodnju. Margita Zlatić i njezin tim nastavljaju s unaprjeđenjem jelovnika, osiguravajući djeci zdravu i kvalitetnu prehranu u okvirima školskih mogućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!