Broj poziva u godinu dana porastao za 30 posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve 112. Zbog epidemioloških mjera, ove godine će izostati tradicionalna druženja, sastanci, pokazne vježbe, izlaganja opreme i druge aktivnosti gdje bi se okupljali uzvanici i posjetitelji, kao niti posjeti Županijskom centru 112.

No, kako bi se približilo građanima pripremljeni su prikladan plakat i brošura s informacijama o djelovanju broja 112 broja. O stanju u proteklih 12 mjeseci, najbolje zna voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja.

-Što se tiče Županijskog centra 112, broj poziva je porastao za gotovo 30 posto, ponajprije zbog Covid situacije. Ljudi su zvali zbog informacija, tumačenja odluka Stožera, a bilo je i prijava kršenja samoizolacije. Stoga je uveden i novi broj 113 kako bi se rasteretio ovaj 112 koji je namijenjen isključivo žurnim pozivima i hitnim službama, pojašnjava Vukoja i dodaje kako je vezano uz koronavirus bilo oko 1900 poziva – kaže Vukoja.

Stanje u protekloj godini

Vukoja nadalje pojašnjava kako je Centar 112 u proteklih godinu dana zaprimio ukupno 23.194 poziva. 14.667 je bilo namjenskih koji su zahtijevali intervenciju žurnih i drugih službi. To su primjerice medicinska skrb, angažiranje vatrogasnih snaga, traganje za nestalim osobama i slično.

-Moramo napomenuti kako u Hrvatskoj građani imaju natprosječno znanje o upotrebi broja 112. Zahvaljujemo to brojnim nacionalnim kampanjama promidžbe broja 112, kao i višegodišnjoj provedbi Nacionalnog programa edukacije djece u području zaštite i spašavanja u dječjim vrtićima i osnovnim školama na području županije – kazao je Vukoja istaknuvši da je broj zlonamjernih poziva minimalan te iznosi manje od 0,3 posto. U posljednjih godinu dana upućeno je 66 zlonamjernih poziva pa Vukoja dodaje kako nije bilo potrebe za ozbiljnijim intervencijama poput blokiranja broja ili kontaktiranja policije. Razina svijesti građana, zaključuje Vukoja, iznadprosječna je.

Povijest broja 112

Odlukom Vijeća Europskih zajednica iz 1991. g ustanovljen je jedinstveni europski broj za hitne pozive 112 koji sve žurne službe integrira u jedinstveni sustav te se ove godine obilježava 30 godina postojanja, a u Republici Hrvatskoj uveden 11. veljače 2005. g. i koji se odlukom Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe iz 2009. g. obilježava kao Dan europskog broja 112. Sustav 112 u Republici Hrvatskoj od 2019. godine djeluje unutar MUP-a – Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i automatskog poziva iz vozila. Sustav čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Sustav koordinira hitne službe, zaprima obavijesti o neposrednim i nadolazećim opasnostima te provodi uzbunjivanje građana skrećući pozornost na opasnost uz istovremeno pružanje informacija o vrsti opasnosti i mjerama koje je potrebno poduzeti. Novim ustrojem od 2019. godine, Županijski centar 112 Službe civilne zaštite Bjelovar ustrojstveno pripada Područnom uredu civilne zaštite Varaždin, jednom od ukupno pet područnih ureda na teritoriju cijele RH, koji u slučaju nemogućnosti funkcioniranja županijskog preuzima pozive građana na regionalnoj razini te pruža komunikaciju sa potrebnim žurnim službama. Bez obzira na moguće izvanredne okolnosti i situacije svaki poziv na broj 112 će biti zaprimljen i građanima  pružena potrebna pomoć ili savjet.

-Svim djelatnicima žurnih i komunalnih službi, udrugama građana, ustanovama te predstavnicima lokalne i područne samouprave s kojima svakodnevno surađujemo,  zahvaljujemo na dosadašnjoj uspješnoj suradnji u nadi da u će u ovoj godini naše aktivnosti biti u što manjoj mjeri obilježene COVID-om 19, a građanima poručujemo da smo im na raspolaganju 24 sata, ako je potrebna pomoć ili savjet na raspolaganju smo na besplatnom broju 112, poručuju iz Županijskog centra 112.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!