Poticaj za bjelovarsku turističku renesansu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ovih dana raspisan je natječaj za izradu glavnog projekta Termi Bjelovar, što je još jedan korak ka realizaciji projekta vrijednog 250 milijuna kuna. Točnije, najvrjednijeg turističkog projekta u povijesti Bjelovara. Upravo bi toplice u Velikom Korenovu, vjeruje bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, Bjelovar trebale smjestiti na turističku kartu Hrvatske.

-Ako želimo i taj segment gospodarstva razvijati moramo to pokrenuti, a nema boljeg načina nego da to započnemo s velikim projektom koji će privlačiti goste na područje Bjelovara, ali i cijele županije koja je još uvijek pri dnu na području Hrvatske – ističe bjelovarski gradonačelnik.

Dobrim primjerom Hrebak drži susjednu Mađarsku u kojoj je na zavidnoj razini upravo tzv. toplički turizam. Bjelovarska termalna priča trebala bi biti privlačna stanovništvu u regiji s oko 250 tisuća stanovnika. Uz domaće, računa se i na strane goste, a kako su smještajni kapaciteti u Bjelovaru već sada problem, u Gradu intenzivno razmišljaju kako riješiti taj problem nakon izgradnje toplica.

-Predvidjeli smo da će u budućnosti na području Velikog Korenovog biti smješten jedan hotel koji će toplinskim mostom biti spojen sa zatvorenim bazenima, odnosno toplicama, a vjerujem da se tamo dugoročno može razviti još neka dodatna priča – otkriva planove Hrebak.

Iako vjeruje da će toplice uvelike doprinijeti razvoju turizma na području županije, Hrebak je svjestan kako to nije dovoljno. Srećom, kaže, Bjelovar i njegova okolica mogu turistima ponuditi i brojne druge sadržaje.

-Paralelno promoviramo domaću hranu i domaće proizvode. Nedavno smo otvorili Bilogorsku košaru. Pokušavamo dići i OPG-ovce, naše male proizvođače kojima ćemo sigurno otvoriti prostor izgradnjom toplica i hotela. I oni će definitivno imati priliku uključivanja u priču ponude gastronomije – navodi Hrebak.

Osim gastronomije, zabavnih i kulturnih sadržaja koje nudi sam Bjelovar, glavni turistički adut bjelovarskog kraja je čista i netaknuta priroda pa je plan sadržaje u Bjelovaru povezati s turističkom ponudom u okolnim općinama.

-Počevši od raznih šetnica i drugih sadržaja koje ćemo moći razvijati neovisno od toplica. Nastat će veliki turistički boom, veliki turistički efekt jer će same toplice imati svoju isplativost, ali očekujem da one prije svega probude druge oblike turizma i da probude razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a tu će veliku ulogu imati turistička zajednica koja to sve treba obuhvatiti – kaže bjelovarski gradonačelnik.

Drugim riječima, kaže Hrebak, toplice bi trebale donijeti čitav niz benefita, ne samo Bjelovaru, već i čitavoj županiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!