Mrtva trka za Bjelovar između stranačkih lista koalicijskih partnera. Odlučit će neodlučni.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Slika često govori više od tisuću riječi. To je baš i ovdje slučaj iako je slika samo grafikon rezultata istraživanja stranačkih preferencija u gradu Bjelovaru. Anketu je za Klikni.hr prije nekoliko tjedana provela agencija Prizma.

Odgovor na pitanje kako će izgledati Gradsko vijeće Bjelovara morat ćemo, očito, pričekati. Neodlučnih je uvijek pred izbore značajan broj, ali u bjelovarskom slučaju čak 45 posto, znači, gotovo svaki drugi Bjelovarčanin nije još definitivno odlučio kojoj će stranačkoj listi dati svoj glas. Velik je to izazov za stranke i njihove PR stručnjake, najveći bazen u kojem treba ići po glasove su baš neodlučni birači.

Kako neslužbeno doznajemo, HDZ i HSLS na jutrošnjem su sastanku razriješili sve dvojbe. Duet HSLS-a Hrebak/Brajdić ići će samostalno u utrku za gradonačelnika i njegovog zamjenika, a HDZ će imati svog kandidata.

To će biti Zoran Bišćan. Potvrdu njegove kandidature trebali bi objaviti danas ili sutra, saznajemo iz gradskog HDZ-a.

Rezultati prve ankete za Bjelovar

Iz svega bismo mogli zaključiti da je HSLS je procijenio kako Dario Hrebak može pobijediti u prvom krugu, čak i ako HDZ istakne svog kandidata, a HDZ je odlučio istaknuti svog kandidata kako bi njegova lista za gradsko vijeće povukla što više glasova, jer opće je poznato da lista koja istakne kandidata za gradonačelnika povlači više glasova od one bez kandidata.

Sudeći prema našoj anketi, HDZ i SDP su donijeli logične odluke, međutim, one sa sobom ipak nose određeni rizik. Ukoliko sadašnji gradonačelnik Dario Hrebak svojim rejtingom snažnije povuče listu HSLS-a, HDZ bi mogao doživjeti razočaranje. S druge strane, ukoliko HDZ-ov kandidat pokupi iste one glasove koje prema anketi dobiva stranka, moglo bi se dogoditi da Dario Hrebak mora u drugi krug.

Jer HDZ opet dokazuje da ima relativno stabilno biračko tijelo, gotovo isto kao i SDP koji i kad je najslabiji, uvijek nekako bude barem treća opcija.

Nezavisna lista Damira Bajsa ne stoji baš najbolje iako je ispred HSS-a, Živog zida, nove ljevice, Centra i sličnih građanskih inicijativa.

Prve ankete dakle upućuju da u Bjelovaru izbori za članove Gradskog vijeća neće donijeti neka veća iznenađenja. Sasvim izglednu stabilnu vlast mogli bi ponovno formirati HSLS-a i HDZ-a, stari koalicijski partneri. Za „koalicijsku nevjeru“ trebalo bi se dogoditi neko veliko iznenađenje ili pak neka nevidljiva ruka usmjeri rijeku neodlučnih na sasvim neočekivani mlin.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!