Sretan sam zbog Zlatnog studija, ali istovremeno i nesretan zbog propusta organizacije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – I ove godine održana je dodjela Zlatnog studija, najveće medijske nagrade u Hrvatskoj, koja se dodjeljuje u pet sekcija – film, televizija, kazalište, glazba i radio, i to u 20 kategorija. Među nagrađenima je i Bjelovaračanin Goran Navojec, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Mare“.

-Uvijek je predivno dobiti nagradu, ja sam čovjek koji voli dobivati nagrade. Ne mogu tvrditi je li to zaista potvrda kvalitete, ali je definitivno potvrda percepcije, popularnosti. Jer nagrada nije strukovna, iako postoji žiri koji te nominira. Bio sam nominiran s fenomenalnim glumcima čiji rad vrlo cijenim. Tim više je moje zadovoljstvo veće da je publika glasala za mene. Jako sam sretan zbog toga – ističe Goran, kojem su konkurencija bili glumci Rade Šerbedžija koji je nominiran za ulogu u „Ribanju i ribarskom prigovaranju“ te Goran Bogdan za ulogu u filmu „Otac“.

Inače, film „Mare“ u kojem je briljirao upravo Navojec premijerno je pušten na Berlinskom filmskom festivalu 2020. godine.

-U njega je uloženo jako puno truda, to je film koji je neočekivan, koji nije za široke narodne mase. Radi se o svojevrsnom ženskom filmu. Ne postoji takva kategorija, ali progovara o odnosu prema ženama, problemima, film postavlja jako puno pitanja. Ljudi diljem svijeta prepoznali su njegovu kvalitetu. Pogotovo onu predivne dramske umjetnice Marije Škaričić koja je osvojila već jako puno nagrada za taj film. Između ostalog, i „Srce Sarajeva“ u kojem je velika konkurencija, to joj je već treće „Srce“. Puno pohvala ide za sve, od predivne redateljice Andreje Štaka, do ostalih koji su sudjelovali u nastanku filma. 70 posto ekipe su bile žene i opet su pokazale da fantastično rade sve – dodaje Navojec.

Baš zbog toga posebno ga je neugodno iznenadio organizacijski propust na dodjeli Zlatnog studija, prilikom kojeg su izostavljene upravo njegove kolegice.

-Pojavilo se pitanje – zašto samo najbolji filmski glumac dobiva prostor na dodjeli, a ne i najbolja filmska glumica? To je vrlo čudno, očito se dogodio propust u organizaciji koji je meni kao kolegi vrlo neugodan. Goran Navojec je najbolji glumac, što je prikazano u prijenosu, a najbolju glumicu moraš tražiti između redaka – kaže glumac.

Naime, Daria Lorenci Flatz, Marija Škaričić i Lana Barić ukazale su na propust od strane organizatora, jer dok su njihovi muški kolege dobili priliku za zahvalu uživo, glumice su obaviještene da će, u slučaju pobjede, zbog epidemioloških mjera, zahvalu snimiti prije same dodjele. Te izjave nisu emitirane.

-To je ista kategorija, svuda u svijetu, nema potrebe da se ona razdvaja. Naravno da imaš mušku i žensku nagradu, ali je to ista kategorija, razdvajati to je vrlo nespretno i nezahvalno. Mislim da to treba popraviti ubuduće. Tim više što smo imali nešto čime se ne mogu pohvaliti jedna Francuska i Njemačka, velike kinematografije, da su tri žene u jednoj godini iznijele tri glavne uloge. Žao mi je što nitko na to nije obratio pozornost – zaključuje Navojec.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!