Cilj projekta prevenirati je siromaštvo kod djece

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

BJELOVAR – Grad Bjelovar i ove školske godine provodi projekt pod nazivom Djetinjstvo bez gladi koji traje već petu godinu zaredom i financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Istraživanja procjenjuju da se više od 20 posto djece u Republici Hrvatskoj nalazi u riziku od siromaštva. Poražavajuć je ovo podatak kojem Grad Bjelovar u zadnjih pet godina pokušava doskočiti projektom ‘Djetinjstvo bez gladi’. Više o projektu i njegovim korisnicima otkriva gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

– Socijalnim projektima poput ovog doprinosi se rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji – istaknuo je gradonačelnik, dodajući da je ovaj tip projekta potreban zato što se, nažalost, broj djece koja se nalaze u riziku od siromaštva svake godine povećava kako na državnoj, tako i na gradskoj razini. Upravo iz tog razloga Grad Bjelovar ovaj projekt, kojim se za djecu koja žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva osiguravaju besplatni topli obroci u školama, provodi petu godinu zaredom.

– U školskoj godini 2020./2021. u projekt je uključeno 983 djece iz svih pet bjelovarskih osnovnih škola koji su partneri u ovom projektu. Projekt financira Fond europske pomoći za najpotrebitije koji je ove godine za tu namjenu odobrio 999 tisuća 776 kuna i 79 lipa, nešto više nego godinu ranije. U prvoj osnovnoj školi besplatni obroci osigurani su za 265 učenika, u drugoj osnovnoj školi za njih 195, u trećoj osnovnoj školi za njih 240, u četvrtoj osnovnoj školi za njih 230, a u petoj osnovnoj školi za njih 53 – otkriva gradonačelnik. Tijekom provedbe projekta taj se broj može promijeniti pa će se točan broj korisnika znati tek na kraju školske godine.

– Cijena školskog obroka iznosi šest kuna, pri čemu se iz fonda europske pomoći za najpotrebitije financira iznos od 5,47 kuna. Razliku od nekoliko lipa financira Grad Bjelovar. Ukupan planirani broj školskih obroka koji će biti podijeljeni je 174 tisuće 71 školski obrok – navodi Andrea Posarić, viša savjetnica za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju, koja na ovom projektu radi od njegova početka.

– Želim zahvaliti ravnateljima i djelatnicima osnovnih škola koji već petu godinu sudjeluju u ovom projektu. Tijekom same provedbe projekta od ukupno prijavljenog broja djece koji su vezani uz projektnu prijavu i maksimalna moguća raspoloživa sredstva koje možemo prijaviti, grad Bjelovar uvijek ostvari maksimum od mogućih. Moguće je da ćemo ove godine ostvariti manji broj podijeljenih obroka zbog situacije s covidom i online nastavom, ali važno je da sva djeca koja pohađaju nastavu ostvare pravo na besplatni školski obrok – istaknula je Andrea Posarić. Dodajmo, u ovaj projekt uključene su sve bjelovarske osnovne škole.

Nikola Margetić, ravnatelj IV. OŠ Bjelovar

– Prvenstveno zahvaljujem gradu Bjelovaru na čelu s gradonačelnikom, a naravno i Andrei kao voditeljici ovog projekta koji nam omogućuje lakšu stvarnost. Našoj djeci omogućavamo normalno djetinjstvo i, kao što ovaj projekt kaže, djetinjstvo bez gladi. Nadamo se da će se nastaviti. Puno nam je lakše ovako raditi kad su nam i djeca i roditelji sretni. Još jednom hvala Gradu i samo tako naprijed – kazao je Nikola Margetić, ravnatelj četvrte osnovne škole Bjelovar.

– Cilj ovog projekta je prevenirati siromaštvo kod djece, on ne znači da imamo puno siromašne djece, nego to želimo spriječiti – zaključio je gradonačelnik Hrebak. Svi su složni da ovaj poražavajući trend treba čim prije zaustaviti i osigurati djeci bezbrižno djetinjstvo. (BB)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!