Tri mjeseca prije otvorenja, vrtić gotovo popunjen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Igru i smijeh vrtićaraca samo što nisu čuli zidovi novog Dječjeg vrtića u Gudovcu jer radovi su u završnoj fazi. Vrtić je sagrađen za tri odgojne skupine, dvije vrtićke i jednu jasličku, a 60-ero mališana znatno će povećati ukupan broj vrtićaraca na području Bjelovara. Da je već sada odaziv dobar, potvrđuje 50 pristiglih zahtjeva. Podsjetimo, riječ je o projektu za koji je odobreno sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a koji je Grad prijavio na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dodijeljeno je 6 milijuna i 308 tisuća kuna, a čitav projekt gradnje i opremanja stajat će oko 8 milijuna kuna.

– Grad se dodatno prijavio na natječaj za dodatno sufinanciranje Ministarstvu regionalnog razvoja od kojih također očekujemo sredstva. Kada se sve zbroji i oduzme, Grad će troškovi izaći nešto više od milijun kuna što je nešto više od deset posto. Mislim da je to jedna izvrsna prilika. Vrtić je iznimno visoke kategorije – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak dodajući da će u Gudovcu raditi sedam odgojitelja, dvije spremačice, jedan domar i jedan zdravstveni voditelj.

U vrijeme Covida i trenutne situacije sa zapošljavanjem, 11 novih radnih mjesta veliki su korak naprijed, potvrdila je Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar.

– Dječji vrtić Bjelovar veliki je poslodavac i u ovom trenutku ima 84-ero zaposlenih plus sada još 11 osoba. Gledajući u smislu ekologije i održivog razvoja, jako smo zadovoljni objektom. Trenutno smo u procesu izrade edukacija vezanih za program koji će podržavati sami objekt. Nadamo se da ćemo živjeti održivo – poručuje ravnateljica Lauš.

Ravnateljičina nadanja mogla bi se ispuniti jer u sklopu Gudovačkog vrtića u potpunosti je uređen okoliš – hortikultura, dječje igralište s pješčanicima i spravama, a tu su i solarni paneli te solarna elektrana. Radovi su završeni u predviđenom roku, kaže projektant Hrvoje Malčić.

– Zgrada je gotovo u nultoj energiji i time je prva takva na ovom području koja je po novom zakonu dobila građevinsku dozvolu. Grad je prepoznao tu energetsku učinkovitost. Isto tako, zgrada je u potpunosti opremljena do najmanjih detalja, što je, neću reći vrlo rijetko, ali rijetko svakako. Radujemo se svečanom otvorenju – ističe Malčić.

Svečano otvorenje očekuje se u svibnju kada će u novom objektu vrtića zvuk radova zamijeniti zvuk dječjeg smijeha. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!