Minimalno 75 posto potreba za energijom ‘pokrivat’ će se iz obnovljivih izvora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prednost prilikom odabira projekata koji će se financirati iz europskog fonda namijenjenog saniranju posljedica pandemije imat će oni koji su ekološki održivi. To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg u bjelovarskoj Gradskoj upravi vjeruju kako će projekt izgradnje Termi Bjelovar u Velikom Korenovu dobiti zeleno svjetlo prilikom selekcije u Bruxellesu.

-U dopisu koji smo primili od Ministarstva regionalnog razvoja, dobili smo stroge upute koji se tiču dvije osnovne komponente koje moraju biti ispunjene kod projektiranja termi, a to su digitalna inovacija i zelena tranzicija – kazao je Hrebak, dodajući kako ih bjelovarski projekt bez sumnje zadovoljava.

Glavna prednost bjelovarske termalne priče je, kaže Hrebak, što buduće bjelovarsko kupalište počiva na geotermalnim izvorima, a bitna je i zelena održivost, što su u Gradu također imali na umu prilikom definiranja ove priče.

-Cjelokupni projekt smo projektirali na način da u ovom trenutku 75 posto potreba za energijom za rad termi nalazimo u obnovljivim izvorima, što kroz geotermalnu komponentu, što kroz solare koji će biti postavljeni po cijelom krovu. To je i glavni razlog manje atraktivnog izgleda termi, odnosno glavne zgrade, čiji krov će biti ravan, upravo kako bi se na njega mogle montirati solarne ploče – govori Hrebak

U skladu sa smjernicama vezanima uz energetsku učinkovitost zamišljen je i ostatak glavne zgrade. Ona ima manje prozora i otvorenih površina, no to neće utjecati na kvalitetu ponude za buduće goste.

-Projekt je osmišljen u skladu sa smjernicama koje smo dobili od ministarstva odnosno EU. Vjerojatno ga ne bismo na ovaj način projektirali da ga radimo samostalno, tada bismo poradili na tome da izgledom bude atraktivniji. No, ovo je prilika generacije, prilika da uzmemo 250 milijuna kuna te stoga moramo raditi onako kako investitor, odnosno Europska unija traži – ističe gradonačelnik Hrebak.

Podsjetimo, nedavno je raspisan javni natječaj za odabir izvođača glavnog projekta Termi koji bi trebao biti gotov do srpnja. U tijeku su finalni dogovori između Hrvatske i Europske komisije oko konačnog popisa hrvatskih projekata koji bi trebali biti financirani iz europskog fonda za oporavak, a na stolu u Bruxellesu je i bjelovarski projekt koji će već dobio zeleno svjetlo Ministarstva turizma. Ipak, za službenu potvrdu ‘prolaska’ treba pričekati kraj travnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!