Bjelovar bi mogao postati jedan od prvih gradova sa sređenim zemljišnim knjigama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar prije tri je godine krenuo u projekt sređivanja svih zemljišnih knjiga na području svoje katastarske općine usklađivanjem podataka s katastra i gruntovnice.

– Prije tri godine Grad Bjelovar potpisao je sporazum prema kojem snosi 60 posto troškova provođenje tehničke reambulacije te sufinancira rad stručnih povjerenstava kao i materijalne troškove cijelog postupka. Izlaganje prve zone završeno je, a Grad je za to u periodu od 2018. do kraja 2020. godine izdvojio više od 400 tisuća kuna – iznosi gradonačelnik Dario Hrebak.

Navodi kako sređivanje tih podataka nije samo lokalni, nego i državni problem te da će Bjelovar, uz Varaždin, postati jednim od prvih gradova koji ima sređenu cjelokupnu dokumentaciju. Damir Soptija, pročelnik Područnog ureda za katastar Bjelovar istaknuo je kako to nije problem od jučer.

– Katastarska izmjera koju imamo je iz 1980., a ZK podaci datiraju iz 1924. godine, dakle gotovo sto godina. Ti podaci nisu usklađeni, zbog čega se ovaj postupak i radi – navodi Soptija.

Dušan Đerić, voditelj Zemljišnoknjižnog odjela u Bjelovaru, otkrio je cilj ovog projekta.

– Cilj je omogućiti lakše i brže dobivanje podataka kako za fizičke, tako i za pravne osobe te za potencijalne investitore – pojašnjava Đerić.

Gruntovni i posjedovni listovi tako bi trebali prestati postojati, a umjesto njih bi se izdavao samo jedan, univerzalni dokument čime bi se građanima olakšala prodaja i kupnja nekog zemljišta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!