Što Hrebaka čini favoritom za novi mandat, a što bi moglo ugroziti njegovu popularnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Predkampanja se zahuktala, kandidati niču kao gljive poslije kiše. Za sada su kandidature službeno istaknuli HDZ (Bišćan), DP ( Medved), Nezavisna (Danijale Hajdinjak – Prihić)…, a kako neslužbeno doznajemo uskoro će svoju kandidatkinju predstaviti i Bjelovarski SDP.

Zanimljivo, svoju kandidaturu još nije službeno objavio aktualni gradonačelnik Dario Hrebak. To je i razumljivo, jer onom tko brani poziciju gradonačelnika odgovara što kraća predizborna kampanja. Međutim, nema nikakve dvojbe da će i on to uskoro učiniti.

Agencija Prizma u sklopu svoje predizborne ankete provedene u Bjelovaru na uzorku od 503 ispitanika pitala je između ostalog Bjelovarčane koje su najveće vrline, a koje najveće mane aktualnog gradonačelnika Darija Hrebaka.

Što se tiče vrlina, mogli bismo pretpostaviti da je to transparentnost, jer Hrebak je nacionalno prepoznatljiv po transparentnosti upravljanja gradom, poglavito financijama, pa smo ovih dana mogli čuti i kandidata HDZ-a za gradonačelnika Osijeka Ivana Radića kako najavljuje transparentnost po uzoru na Bjelovar.

Međutim, nije tako. Birači najvećom Hrebakovim vrlinama smatraju njegovu spremnost na rješavanje problema i njegovu pristupačnost. Svaku od tih vrlina po 27,3 posto birača smatra njegovom najvećom vrlinom. Tek na trećem mjestu je transparentnost sa 22,1 posto. Deset posto birača ne može procijeniti koja je njegova najveća vrlina, a već daleko iza ove prve tri  građani kao njegovu prednost vide njegov nacionalni politički angažman, njih pet posto.

Za Hrebakove političke protivnike daleko zanimljivije od vrlina su Hrebakove mane. Njih mogu koristiti tijekom predizborne kampanje.

Međutim, sudeći prema rezultatima ispitivanja javnosti, za to neće imati previše prostora. Naime, 35 posto ispitanika smatra da aktualni gradonačelnik nema nedostataka, a njih 30,7 posto ne zna ili ne može procijeniti koji su njegovi nedostaci. Nešto malo više od deset posto birača smatra da je njegov glavni nedostatak nedosljednost, a još toliko da je to samodopadnost.

Sudeći po rezultatima pred Hrebakovim izazivačima u predkampanji i kampanji je težak posao kako uvjeriti birače da su oni bolji izbor od aktualnog gradonačelnika.

 

Klikni.hr u četvrtak donosi trenutne rejtinge stranaka, odnosno njihove šanse u borbi za mandate u Gradskom vijeću grada Bjelovara.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!