Obnova ispala jeftinija nego što je bilo planirano

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Završena energetska obnova Doma kulture za koju se gotovo 50 posto sredstava osiguralo iz fondova Europske unije. Obnova nekadašnje sinagoge investicija je vrijedna oko 12 milijuna kuna, a gradonačelnika Hrebaka iznenadilo je da su na energetsku obnovu utrošili gotovo dva milijuna kuna manje nego što je bilo predviđeno pa je ovaj dio projekta Grad koštao 10 milijuna i 48 tisuća kuna.

– Ono što će nas sve ugodno iznenaditi je energetska ušteda koja se postigla na ovom objektu. Ukupno će troškovi u budućnosti biti 68 posto manji nego što su bili dosad, to je velika, impozantna brojka – naveo je gradonačelnik, dodavši da su u objekt ugrađeni najmoderniji sustavi ventilacije te solarni paneli koji će grijati Dom kulture, ali i proizvoditi višak električne energije koji će se kompenzirati s energetskom kućom. Istaknuo je kako je riječ o vrlo osjetljivom, kompliciranom i izazovnom projektu u samom centru grada koji je obuhvatio i energetsku obnovu i uređenje kompletnog interijera. Završetak radova, otkriva, očekuju se u svibnju.

– Radovi idu onako kako smo i zamislili tako da vjerujem da neće biti nikakvih iznenađenja. Očekujemo povoljne epidemiološke mjere i nadamo se da ćemo ipak imati i BOK fest u Domu kulture ali i druge primjerene sadržaje koji će se, sukladno epidemiološkim mjerama, moći izvesti u Domu kulture – rekao je Hrebak. Projektant Hrvoje Malčić istaknuo je da je naručeno ukupno 400 sjedalica te pohvalio Grad zbog ulaganja dodatnih sredstava za opremu poput profesionalne rasvjete i podizne platforme. Osvrnuo se i na novouređeni podrumski prostor rekavši kako se njime otvara čitav spektar mogućnosti korištenja raznim udrugama i umjetnicima, kao i na čeličnu zvijezdu pronađenu u podrumu.

– Zvijezda je trenutno na restauraciji, a bit će postavljena u ulaznom dijelu našeg budućeg kazališta, dok će na prednjem pročelju biti vidljiva Davidova zvijezda – kazao je projektant. Bjelovarski spomenik kulture svoje će posjetitelje dočekati u novom, modernijem ruhu no valja naglasiti kako se u radovima vodilo računa o zaštiti povijesnog izgleda zgrade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!