U parku zasađeni potomci kestena ‘starosjedilaca’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svake se godine u Bjelovaru sadi određen broj stabala. Prošle je godine zasađeno stotinjak novih stabala u sjevernom dijelu grada, a u idućim se danima s novih 50-ak stabala planira zazeleniti i centar grada. Posljednjih dana zasađeni su drvoredi u ulicama Antuna Branka, Šimića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića te u Naselju kralja Zvonimira. Projekt obnove gradskog parka nakon 30 godina isplatit će se, smatra gradonačelnik Dario Hrebak, čim vrijedne ruke djelatnika ‘Marine’ uđu u park i zazelene ga.

– Osim popravka staza, uredit ćemo neostakljenu rasvjetu i svu je obnoviti te zasaditi novo cvijeće i zazeleniti cijeli park. Iznimno je važno podsaditi park, ali i širi centar grada. To je nešto što sam primijetio na društvenim mrežama da mi naši sugrađani najviše apeliraju da se napravi, da se grad zazeleni – istaknuo je te dodao da je vrijeme da naš park ponovno dobije epitet najljepšeg parka Središnje Hrvatske. O posebnosti divljih kestena koji su zasađeni u parku govorio je i Ivan Šepoval, vlasnik Cvjetnog ateljea ‘Marina’.

– Ove divlje kestene smo uzgojili mi u našem rasadniku, od plodova koje smo uzeli odavde. To su potomci upravo ovih divljih kestena iz parka i to mi je posebno drago – otkrio je. Nada se da će vrijeme biti blagonaklono kako bi se park uredio čim prije, a posebno naglašava da se uvijek sadi više drveća nego što ga se ruši. Mlado drveće, kaže, možda neće biti visoko rastom ali će njihove krošnje pružati dostatnu količinu hlada. Kazao je i kako je važno podsađivati drveće te voditi brigu o tome koje su vrste uobičajene na nekom prostoru. Usput je spomenuo i platane kao simbol grada Bjelovara koje nisu obuhvaćene planovima sadnje jer su veliki alergeni. (BB)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!