Stigao s 43 milijuna kuna vrijednim ugovorom i odlukom o istraživanju geotermalnih potencijala

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Siniša Kukić danas su potpisali ugovor u vrijednosti većoj od 43 milijuna kuna. Riječ je o projektu izgradnje sortirnice koja će učiniti Bjelovar centrom za gospodarenje otpadom.

– Prije tri godine smo s upravom Komunalca krenuli u izazovni projekt gospodarenja otpadom, tad smo učvrstili suradnju i ambiciju da Bjelovar postane centar za gospodarenje otpadom u našoj županiji, a vrlo vjerojatno i šire. Tad smo ostvarili i suradnju s Daruvarom kao drugim najvećim gradom u našoj županiji i ozbiljno se počeli zajedno pripremati za izazove pred nama, od plana gospodarenja otpadom i svih potrebnih odluka koje smo trebali donijeti i objasniti građanima pa sve do višemilijunskih ulaganja koja su dostigla već možda i preko 70 ili 80 milijuna kuna u kratkom vremenskom roku – istaknuo je gradonačelnik.

Kako bi se u Bjelovaru uspješno gospodarilo otpadom, najprije je trebalo osigurati infrastrukturu pa se tako širi odlagalište Doline, otvara se drugo reciklažno dvorište u gradu te se nabavlja 22 tisuće kanti u vrijednosti nešto višoj od pet milijuna kuna.

Centar za gospodarenje otpadom

– Potpisivanjem ugovora o sortirnici Bjelovar snažnim koracima grabi prema tome da postane centar za gospodarenje otpadom. Prijavili smo i projekt izgradnje kompostane u vrijednosti od 14 milijuna kuna financiranih iz europskih fondova, a cilj nam je da Bjelovar postane jednim od najboljih gradova u smislu gospodarenja otpadom s najmodernijim sustavima – naglasio je Hrebak. Dodao je da je u ovaj projekt uključeno svih osam općina u okolici grada Bjelovara, kao i općine Sirač, Končanica, Dežanovac i Đulovac u okolici grada Daruvara te izrazio žaljenje što ga ostali kolege nisu prepoznali jer, kaže Hrebak, svi moramo biti svjesni izazova koji će snaći Hrvatsku kad će morati zadovoljiti određene kriterije gospodarenja otpadom.

– Ovo je velika prilika za grad, milijuni kuna koji su se uložili ili će se tek uložiti ogroman su poticaj da Bjelovar doista postane jedan od lidera koji će pokazati da otpad je problem ali da se s njime kvalitetno može gospodariti, a građani od toga mogu imati velike koristi – rekao je gradonačelnik.

Siniša Kukić, direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša naglasio je kako se ugovor potpisuje upravo na Svjetski dan recikliranja koji ukazuje na važnost odvojenog prikupljanja otpada te njegovog daljnjeg korištenja kao vrijednog resursa.

– Kvalitetan sustav gospodarenja otpadom zahtjeva dobro promišljanje lokalnih potreba i uspostavljanje potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom. Čini se da ste u Bjelovaru svjesni važnosti ispunjenja tih ciljeva i kontinuirano ulažete u unapređivanje svoje komunalne infrastrukture – naveo je Kukić. Objasnio je da se ovim projektom planira u jednoj godini sakupiti više od dvije tisuće tona sortiranog otpada čime će se povećati stopa odvojenog prikupljanja otpada te smanjiti količina otpada koji završava na odlagalištu, za što je osigurano 37 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Geotermalni potencijali

Ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo što može svjedočiti još jednom iskoraku grada Bjelovara u smjeru kreiranja učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. Pohvalio je izgradnju infrastrukture kao što su reciklažna dvorišta, spremnici i vozila, a istaknuo je kako su informativno-edukativne aktivnosti možda najvažnije od svega jer upravo svijest građana određuje uspjeh u naporima kreiranja učinkovitog sustava, zbog čega ih se mora kontinuirano informirati.

– Na pravom ste putu da postanete jedna od jedinica lokalne samouprave koja će ovaj sustav zaokružiti barem na svojoj razini upravljanja na uspješan način, a izgradnja sortirnice bit će vrlo važan dio tog procesa – poručio je.

Ministar je u Bjelovar donio još jednu dobru vijest.

– 11.ožujka 2021. godine temeljem natječaja koji je proveden potpisao sam odluku o izdavanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Korenovo i tom odlukom ovaj istražni prostor dodijeljen je firmi Terme d.o.o. Nadam se da će istraživanje odnosno eksploatacija biti uspješna i omogućiti napajanje toplinskom energijom. Ovakvi iskoraci u smjeru geotermalne energije dobar su smjer jer iskorištavanje obnovljivih izvora energije može omogućiti da na izrazito dug rok i u relativno povoljnim okolnostima omogućite povoljniji život svojim građanima – istaknuo je ministar. (BB)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!