Otkrijte kako se Uskrs obilježava u drugim europskim zemljama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodu Uskrsa u Gradskom muzeju Bjelovar priprema se međunarodna izložba “Uskrs u Europskoj uniji”. Radi se o suradnji Muzeja s Gradom Bjelovarom i Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar. Autorica izložbe, kustosica Marijana Dragičević otkrila je da je ovu izložbu osmislila još prošle godine.

– Prošle smo godine trebali napraviti poveznicu slavenskog svijeta i Uskrsa što je odgođeno zbog korone, zbog čega mi je palo na pamet da to pojednostavimo i napravimo upravo ovu izložbu. Sama ideja izložbe je da ljudima pokažemo koliko je Europa bogata kulturnom baštinom. Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a svaka država ga slavi na svoj način. Dosta toga je još iz poganskog, predkršćanskog vremena što će se moći vidjeti na izložbi – istaknula je. U izradi je i polijezični katalog s tekstom o uskršnjim običajima na izvornom jeziku i prijevodom na hrvatski. Izložba bi se trebala održati od 26. ožujka do 9. travnja, no zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić naglasio je da se čeka službeno očitovanje stožera.

– Za razliku od izložbe, manifestacija je otkazana. Kućice nisu dopuštene pa poljoprivredni proizvođači i obrti neće imati priliku prodavati svoje proizvode na otvorenom – objavio je. Važno je istaknuti da su se izložbi odazvali i veleposlanici iz sedam zemalja: Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Latvije, Slovačke i Švedske. (BB)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!